Persoanele care au probleme în a-şi controla impulsul de a cumpăra în exces trebuie să ştie că există o mulţime de trucuri pentru a combate shooping-ul compulsiv.
Nu pleca la cumpărături înfometat
“Ar fi bine să nu mergeţi la cumpărături nemâncaţi. Pentrui că într-un fel reacţionezi la glicemie de 60-70 şi în alt fel la 100-120. Apoi dacă aţi merge la cumpărături de la sală, unde veţi fi încărcaţi de endorfine, nu veţi fi la fel de uşor de ispitit. Având deja această stare de bine de care am vorbit anterior.”, spune Anamaria Iulian, specialist în tratamentul obezităţii infantile.
Atenție la plata cu cardul
“Cu cardul tu ai impresia că nu dai bani. Nu îi vezi cum pleacă din buzunarul tău. S-au făcut nişte studii în America: cumpărătura medie cu cash era de 4,5 dolari, cumpărătura medie cu cardul era la 7 dolari. Deci 30-40% creştere. Dacă te ştii impulsiv plăteşte cash.”, a spus Alina Ioniţă, trainer.
Alege coș micde cumpărături în locul căruciorului și fă-ți o listă de acasă
Căruciorul din supermarket poate fi înlocuit cu un coş mai mic. Astfel, cumpărătorii compulsivi nu vor mai fi tentaţi să cumpere atât de multe lucruri. De asemenea, o lista de cumpărături ajută la ţinerea în frâu a cheltuielulor, dar şi evitarea magazinelor mari, în care oamenii petrec mai mult timp.
Nu pierde prea mult timp în magazin
“Pentru că studii făcute, cu cât petreci mai mult în magazin , cu atât cheltui mai mult! Noi trebuie să ştim asta în momentul în care mergi în supermarket, că acolo se cheltuie cel mai mult, când desfaci lista de cumpărături, încearcă să ţi le aşezi şi pe traseu şi mergi la un magazin pe care îl cunoşti. Unde ştii cum sunt aşezate produsele.”, a mai spus Alina Ioniţă.
Prioritizează-ți nevoile
De fiecare dată când o persoană îşi doreşte să cumpere lucruri care nu erau pe lista nevoilor, ar trebui să se gândească la un singur lucru: cât de necesare îi sunt acele obiecte în realitate. Un alt sfat al specialiştilor este stabilirea unui obiectiv pentru care merită făcute economii.
“Un lucru pe care să nu îţi fie uşor să îl cumperi în fiecare zi şi pe care poate ţi-l doreşti de mult timp şi te-ar satisface pe tine emoţional. În momentul în care vei merge la cumpărături vei pune în balanţă: ok, contează mai mult lucrul asta sau contează obiectivul meu, să ciuntesc din el?”, ne spune specialistul.