Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), fiind parte activă a societății civile, nu poate rămâne indiferentă la situația de pe piața asigurărilor auto obligatorii, după falimentul companiei Euroins.
De aceea, FACIAS va face plângere penală împotriva conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), din cauza pasivității acesteia.
Euroins este a treia companie de asigurări care dă faliment după City Insurance și Astra, iar conducerea ASF nu a reușit să prevină astfel de situații. În urma falimentului City Insurance, prețul polițelor RCA s-a triplat, iar cel al Euroins va avea, cel mai probabil, același tip de efect.
ASF nu a luat suficiente măsuri
Cu toate acestea, responsabilii ASF, care ar fi putut opri aceste companii înainte ca valoarea daunelor să depășească veniturile, susțin că și-au făcut treaba. Aceste informații contrazic însă afirmațiile lor.
- ASF a constatat încă din anul 2020 că Euroins nu deținea fonduri proprii eligibile care să acopere SCR și MCR, dar și că a construit necorespunzător rezerva de prime, rezerva de daune avizate și cea de daune neavizate.
- În 2021, a constatat că Euroins nu are constituite rezerve regim național și solvabilitate 2 și ca nu deține fonduri proprii necesare acoperirii SCR, aspectul ultim făcând obiectul unei constatări si în martie 2022.
- ASF pur și simplu a constatat și a dat amenzi, însă nu a intervenit la timp pentru a stopa activitatea societății, chiar dacă finalul era previzibil, iar un plan de redresare, nerealizabil.
ASF susține că și-a făcut treaba
Nicu Marcu, șeful Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat luni, 20 martie, după audierea din comisiile reunite din Senat, că ASF a identificat toate defecțiunile acestor companii și a solicitat intrarea în faliment.
Acesta a fost întrebat dacă ar trebui să își dea demisia, așa cum au cerut și unii parlamentari, în urma crizei de pe piața asigurărilor.
”Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în privinţa companiei City şi în privinţa companiei Euroins a identificat toate defecţiunile acestor companii şi Autoritatea a solicitat intrarea în faliment a acestor companii. De ce trebuie să ne dăm demisia? Pentru că noi am identificat şi am solicitat intrarea în faliment?”, a răspuns șeful ASF.
El a adăugat că au fost date amenzi celor două companii de către ASF în valoare de 16 milioane lei într-un an şi jumătate şi au fost cerute două falimente de către Autoritate. ASF a transmis şi un document în care prezintă acţiunile pe care le-a întreprins cu privire la cele companiile care activează pe piaţa RCA.