Asociația Administratorilor de Piețe pune Capitala pe harta orașelor unde este implementat sistemul de plată cu cardul la piață, alături de Sibiu, Galați și Iași. De la finalul lunii octombrie, folosirea cardului ca modalitate de plată este posibilă în piețele Matache și Domenii. Pentru că sezonul agricol este pe final, pentru București, montarea POS-urilor va fi reluată din primăvara lui 2020. Rezultatele cele mai spectaculoase au fost înregistrate la Sibiu, unde numărul solicitărilor de montare de POS-uri s-a dublat, iar unii dintre producători au anunțat deja că vor folosi aparatele și în extrasezon.
“La început, producătorii au fost reticenți. Le-a fost teamă că vor deveni ținta fiscului sau că vor rămâne fără bani. Ceea ce s-a întâmplat la Sibiu după primele luni de la implementare ne dă speranțe mari. Văzând succesul avut de colegii de tarabă, producătorii au început să vină ei către noi și să ne ceară introducerea de noi POS-uri. Mai mult, toți producătorii din halele de brânză din cele patru orașe au anunțat deja că vor folosi aparatele și pe parcursul iernii, tuturor crescându-le veniturile consistent”, a povestit impactul măsurii Teodor Ioan Birț, președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România.
Pentru București, proiectul dezvoltat de Asociația Adminstratorilor de Piețe din România în colaborare cu Mastercard și Patria Bank, beneficiază de susținerea Primăriei Sectorului 1.
“Comerțul din piețele Sectorului 1 ține pasul cu progresul tehnologic. În premieră pentru București, clienții care achiziționează legume sau fructe din piețele Sectorului 1 pot plăti produsele cu cardul direct la producătorii care dețin dispozitive POS. Îi încurajez pe cei care-și comercializează produsele să adopte în număr cât mai mare această modalitate modernă, sigură și rapidă de plată, pentru ca locuitorii Capitalei să își poată face cumpărăturile în condiții demne de secolul XXI“, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
86 de POS-uri au fost montate în patru piețe din România, de la demararea proiectului, în iunie. În cele cinci luni de implementare, numărul tranzacțiilor s-a triplat. Decizia de a introduce plata cu cardul în masă vine după un experiment făcut de Mastercard.
“ În anul 2015, atunci când am instalat în premieră un POS în Piața Hala Traian din București visam cu ochii deschiși la momentul în care acest proiect se va extinde în mai multe orașe din țară. Astăzi, la aproximativ cinci ani de la momentul derulării experimentului și la cinci luni de la testarea proiectului-pilot implementat în Sibiu, observăm cum dorința producătorilor agricoli de a alinia comerțul la standardele europene Smart devine mai puternică pe zi ce trece. Iar asta se întâmplă pentru că au înțeles importanța plăților electronice și modul în care acestea ne pot simplifica viețile, devenind un mijloc de economisire, dar și un excelent instrument pentru creșterea vânzărilor. Ne bucurăm să fim alături de ei și suntem convinși că lansările din piețele Matache și Domenii vor înregistra același succes.”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România.
Proiectul își propune alinierea comerțului la standardele europene.
„Plata cu cardul la piață ne-a arătat că există potențial de sofisticare și evoluție inclusiv în această zonă, a producătorilor agricoli. Pentru noi este un demers firesc, suntem alături de micii și marii producători agricoli de peste 15 ani. Pe lângă depozite si produse de creditare adaptate nevoilor lor, prin acest proiect oferim posibilitatea de extindere a vânzărilor către clienții mai tineri care nu au numerar în portofel de obicei. Numărul de tranzacții efectuate în această perioadă pilot este în creștere, deci plata cu cardul la piață nu mai este un deziderat, ci o realitate, ceea ce ne bucură foarte tare.”, susține Codruț Nicolau, Director General Adjunct Patria Bank.
Studiile europene arată că România este pe ultimul loc la consumul de fructe și legume proaspete, dar că, în același timp, există o preocupare constantă de îmbunătățire a alimentației locuitorilor de la oraș și dorința de comercializare a produselor proprii artizanale din partea producătorilor locali. Pentru că suntem pe finalul sezonului agricol 2019, implementarea plății cu cardul în celelalte orașe mari din România va fi reluată în primăvara anului 2020, în funcție de disponibilitatea și înțelegerea autorităților locale.