Codul fiscal va fi modificat, până la 1 aprilie, pentru a include  măsuri „anticriză“, care nu se vor aplica însă în 2009: neimpozitarea profitului reinvestit sau compensarea TVA.

Măsurile de stimulare a economiei puse în discuţie de Executiv cu patronatele şi sindicatele rămân în analiza Ministerului de Finanţe pentru următoarele două luni. Bugetul pe 2009 a fost întocmit pe baza prevederilor Codului fiscal aflat în vigoare fără a lua în calcul efectele eventffualelor modificări ale taxării asupra veniturilor, po­trivit reprezentan­ţilor Mi­nisterului de Fi­nan­ţe. Impactul cu­­mulat al propune­rilor de modificare a Codului fiscal ar presupune o diminuare a încasărilor bugetare de circa 1,4% din PIB.

Cea mai importantă propunere de modificare a Codului fiscal vizează neimpozitarea profitului reinvestit în echipamente şi tehnologii. Prevederea a mai fost aplicată în urmă cu şapte ani, însă Finanţele au retras-o după doar un an, întrucât au constatat că profitul reinvestit avea efecte minore asupra dezvoltării companiilor, însă subţia încasările bugetare. Măsura ar urma să fie reintrodusă abia din 2010. „Neimpozitarea profitului reinvestit de la 1 ianuarie 2010 este o glumă pentru că nu are cui să mai folosească, întrucât multe firme nu vor apuca 2010 şi multe nu vor mai avea profit“, a afirmat preşedintele UGIR 1903, Ioan Corâci. „Această prevedere poate naşte controverse la aplicarea în practică, mai ales în condiţiile în care se va limita doar la investiţii în anumite categorii de active.  În opinia mea, definirea profitului reinvestit ar trebui să nu se limiteze la nici un fel de active. Intenţia Guvernului ar trebui sa fie:  Păstraţi-vă profiturile în companie, nu le distribuiţi ca dividende nici acum, nici în anii următori.  Nu trebuie neapărat să investiţi aceste profituri în noi capacităţi de producţie, puteţi să le folosiţi în capital circulant (materii prime, materiale), dar să faceţi ceva cu ele pentru companie“, explică Emilia Dragu, partner TaxHouse.

Alte modificări vor fi făcute pentru compensarea TVA de recuperat cu TVA plătită şi cu alte impozite datorate bugetului de stat, majorarea taxelor pe jocurile de noroc şi devansarea majorării accizelor la ţigări, care ar fi urmat să fie realizată până în decembrie. Astfel, creşterea accizelor la ţigări care, de regulă, este decisă prin hotărâre de guvern anual pe 1 iulie, va fi devansată în aprilie.

Finanţele intenţionează să menţină, în acest an, o prevedere la care au renunţat în 2008, respectiv impozitarea cu 2% a veniturilor din valorificarea produselor agricole. Pentru aplicarea impozitului, va trebui ca Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale să întocmească norme de aplicare.

Mediul de afaceri a mai înaintat Finanţelor unele pro­­­puneri care vor fi dis­cutate în perioada următoare: plata TVA la momentul încasării facturii, suprataxarea profitului excepţional, reducerea la 21 de euro pe tonă a accizei la motorina pentru agricultură.

„Plata TVA la încasarea facturii este o soluţie de a îmbunătăţi fluxurile de numerar, salvând astfel potenţiale costuri de finanţare a plăţii TVA aferentă facturilor neîncasate. Va fi puţin mai greu de aplicat, întrucât necesită o şi mai bună evidenţă a creanţelor neîncasate, pentru scopuri fiscale“, consideră Emilia Dragu.

Profit reinvestit
• Profitul care va fi reinvestit de companii în tehnologii şi echipamente va fi scutit de la plata impozitului de 16%
• Facilitatea se va aplica începând din anul 2010

TVA
• Taxa pe valoarea adăugată pe care firmele o vor avea de re­­cuperat de la stat va fi compensată cu TVA de plătit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat
• Plata TVA la încasarea facturii nu a fost acceptată pentru acest an

Impozit agricol
• Calendarul de creştere a accizelor va fi devansat
• Accizele la ţigări vor creşte din luna aprilie până la nivelul la care ar fi trebuit să ajungă abia la sfârşitul anului 2009