Facilitățile fiscale ar putea fi eliminate. Banca Națională a României a venit cu o propunere în acest sens. Mugur Isărescu spune că o astfel de eliminare a facilităților fiscale va duce la o reducere a cheltuielilor bugetare.
BNR propune eliminarea facilităților fiscale
Banca Națională a României sugerează o reducere treptată a avantajelor fiscale pentru anumite grupuri de angajați, măsură ce ar ajuta la diminuarea cheltuielilor bugetare.
„Renunțarea treptată la facilități cred că este o directie în care trebuie să meargă și înțeleg că guvernul actual așa gândește. Să vedem cum va gândi și guvernul viitor”, a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Începând de la sfârșitul anului trecut, au fost impuse restricții asupra avantajelor acordate angajaților din domeniul construcțiilor, industriei alimentare și agriculturii.
În prezent, angajații cu un venit brut lunar sub 10.000 de lei sunt scutiți de impozitul pe venit, în timp ce cei care câștigă mai mult decât această sumă sunt impozitați doar pentru partea din venitul brut care depășește 10.000 de lei.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că trebuie să elaboreze un plan pentru micșorarea cheltuielilor bugetare cu 5 miliarde de lei. Coaliția a cerut ca acest plan să fie prezentat până la 1 septembrie.
„Această sarcină a fost stabilită de coaliția de guvernare, de domnul prim-ministru și domnul Ciucă, cu obiectiv de reducere a cheltuielilor în urma cărora, estimat pentru ceea ce înseamnă reducere de cheltuială, este de 5 miliarde de lei, noi având mecanismele pe care le-am aplicat și în anul trecut, astfel încât la bugetul de stat s-au obținut economii, mai ales în lunile noiembrie și decembrie, care sunt luni, prin tradiție, cu cheltuieli mari pentru ceea ce înseamnă funcționarea instituțiilor de stat și a celor publice. Sunt acele vârfuri de cheltuieli care, prin măsurile pe care am urma să le luăm, încercăm ca deficitul bugetar să fie în limitele rezonabile și a ceea ce înseamnă derularea unei activități a instituțiilor statului în condiții de normalitate”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Se vor aplica reguli de reducere a cheltuielilor pentru bunuri și servicii
Ministrul a declarat că nu intenționează să influențeze primăriile, în special în ceea ce privește cheltuielile de capital și investițiile.
El a explicat că, în schimb, se vor aplica reguli de reducere a cheltuielilor pentru bunuri și servicii, atât la nivelul instituțiilor statului, cât și al autorităților publice locale.
Aceste măsuri se referă doar la cheltuielile care nu sunt de strictă necesitate. Se referă și la cele care pot fi amânate pentru anul următor.
Printre acestea se numără:
- achizițiile de furnituri de birou
- reparațiile curente
- consultanța și expertiza
- studiile și alte activități care pot fi prorogate pentru o perioadă ulterioară, inclusiv pentru anul viitor
„Nu avem în gând ca primăriile, mai ales pe zona de cheltuieli de capital, respectiv de investiții, să le influențăm în vreun fel. Vorbesc de partea de cheltuieli cu bunurile și serviciile care aplicăm regulile de reduceri de cheltuieli atât la nivelul instituțiilor statului cât și a nivelului autorităților publice locale, dar numai în ceea ce privește aceste tipuri de cheltuieli care nu sunt de maximă necesitate în perioada și care pot fi amânate pentru anul următor. De la furnituri de birou, reparații curente, până la tot ceea ce ține de consultanță și expertiză, studii, tot ceea ce presupune activități care pot fi amânate și pentru o perioadă de timp următoare, respectiv pentru anul viitor”, a continuat ministrul.
Estimarea Comisiei Europene în ceea ce privește deficitul bugetar
Ministrul a afirmat că, potrivit estimărilor Comisiei Europene, deficitul bugetar al României se va ridica la 6,9% din PIB.
Boloș a menționat că, prin măsurile pe care le vor implementa pentru reducerea cheltuielilor și economii bugetare, intenționează să mențină deficitul la un nivel rezonabil. El a adăugat că deficitul ar trebui să rămână sub prognoze, dar că acest lucru depinde de evoluția cheltuielilor.
„Noi, prin măsurile pe care le vom lua pentru ceea ce înseamnă reducerea de cheltuieli și economiile pe care le vom face la buget vom încerca să păstrăm un nivel rezonabil. Trebuie să fie sub previziuni, dar totul depinde de cum vor evolua cheltuielile”, a mai afirmat Boloș.