Generozitatea guvernamentala a tinut pina la definitivarea socotelilor bugetare pe 2001. O data acestea icheiate, o hotarire de guvern ce contine normele metodologice de aplicare a facilitatilor vine si le reduce fara mila. Legea nr. 133/1999, completata prin OUG nr. 297/2000 acorda itreprinderilor mici si mijlocii scutirea la plata taxelor aferente importurilor de masini, instalatii si echipamente industriale efectuate i vederea dezvoltarii productiei. Prevederea legii se refera la toate domeni
Generozitatea guvernamentala a tinut pina la definitivarea socotelilor bugetare pe 2001. O data acestea icheiate, o hotarire de guvern ce contine normele metodologice de aplicare a facilitatilor vine si le reduce fara mila. Legea nr. 133/1999, completata prin OUG nr. 297/2000 acorda itreprinderilor mici si mijlocii scutirea la plata taxelor aferente importurilor de masini, instalatii si echipamente industriale efectuate i vederea dezvoltarii productiei. Prevederea legii se refera la toate domeniile de productie sau servicii, asa cum sunt ele definite i Clasificarea activitatilor din economia nationala – CAEN. Aparitia normelor metodologice de aplicare, printr-o hotarire de guvern, introduce o aparent minora mentiune. De facilitati vamale se bucura numai bunurile ce se regasesc i capitolele 84, 85 si 87 din Tariful vamal de import al Rominiei, cu exceptia autoturismelor pentru al caror import se aplica taxe vamale.
Consultind Tariful vamal, surpriza facuta IMM-urilor nu este placuta. Nu se platesc taxe vamale la importurile de: reactoare nucleare, cazane, masini, aparate si dispozitive mecanice, parti ale acestora; masini, aparate si echipamente electrice, aparate de iregistrat sau de reprodus sunetul, aparate de televiziune de iregistrat sau de reprodus imagine si sunet, parti si accesorii ale acestora; vehicule terestre, altele decit materialul rulant de cale ferata si tramvai. Simpla enumerare a acestor articole este edificatoare. Limitarea introdusa prin norme afecteaza IMM-urile al caror obiect de activitate implica o dotare cu bunuri ce nu sunt cuprinse i capitolele 84, 85 si 87 din Tariful vamal de import. De exemplu, afacerile din domeniile serviciilor medicale, taximetriei, transporturilor (altele decit cele rutiere), cele din muzica si cinematografie etc. nu intra sub incidenta facilitatilor vamale prevazute de lege.
Banii se pot recupera la tribunal
Ca studiu de caz, situatia firmei brasovene Hiperida ilustreaza perfect plasa luata de IMM-urile care s-au ghidat dupa litera legii, neimaginindu-si nici un moment ca o hotarire de guvern le va lua ce li se daduse. Hiperida Medical High Tech este specializata i prestarea serviciilor medicale, avind deschise citeva clinici i tara. Importurile de aparatura medicala anterioare aparitiei normelor beneficiasera de scutirea platii taxelor vamale. Data de 28 februarie a.c, data aparitiei normelor metodologice i Monitorul Oficial, l-a prins pe managerul Tiberiu Roth pe picior gresit, cu comanda facuta si i curs de onorare. Asa ca, la intrarea aparaturii medicale i vama, i s-a anuntat schimbarea regimului, trecerea de la statutul de scutit la cel de bun de plata. Nu este singurul aflat i aceasta situatie. Efectul negativ al noutatilor introduse de HG nr. 244/2001 de aplicare a Legii nr. 133/1999 privind stimularea itreprinzatorilor privati poate fi contracarat. Avocatul Doru Bajan le recomanda IMM-urilor aflate i aceasta situatie sa plateasca taxele vamale si TVA aferente. Dupa ideplinirea formalitatilor, agentii economici pot contesta datoriile vamale astfel stabilite, cerind neaplicarea prevederilor HG nr. 244/2001 care icalca Legea nr. 133/1999.
Cel mai probabil, raspunsul primit la contestatie va fi unul negativ. in acest caz, ei se pot adresa instantei de contencios administrativ, deoarece printr-o hotirire de guvern se modifica o lege, iar „un act normativ de forta superioara, respectiv o lege sau o ordonanta, nu poate fi modificat de un act normativ de forta inferioara, cum este o hotarire a Guvernului”.
Exista deci posibilitatea recuperarii taxelor vamale, este adevarat, cu cheltuieli suplimentare de timp si bani. Cel mai devreme dupa un an de zile, IMM-urile aflate i aceasta situatie isi pot recupera, devalorizate, sumele platite.
Importurile pentru care IMM-urile nu plĂtesc taxe vamale
· reactoare nucleare, cazane, masini, aparate si dispozitive mecanice, parti ale acestora;
· masini, aparate si echipamente electronice si parti ale acestora;
· aparate de iregistrat sau de reprodus sunetul;
· aparate de televiziune, de iregistrat sau de reprodus imagine si sunet, parti si accesorii ale acestora;
· vehicule terestre, altele decit materialul rulant de cale ferata si tramvai, parti si accesorii ale acestora.