Potrivit formei finale a proiectului de Cod fiscal elaborat de Ministerul Finantelor, contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale realizate de un angajat vor fi deductibile la calculul impozitului pe venit in limita echivalentului a 200 de euro pe an. Daca si angajatorul accepta sa realizeze o contributie suplimentara pentru acelasi angajat, va beneficia la randul sau de deducerea sumelor respective la determinarea impozitului pe profit. Facilitatile ce vor fi astfel acordate ii
Potrivit formei finale a proiectului de Cod fiscal elaborat de Ministerul Finantelor, contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale realizate de un angajat vor fi deductibile la calculul impozitului pe venit in limita echivalentului a 200 de euro pe an. Daca si angajatorul accepta sa realizeze o contributie suplimentara pentru acelasi angajat, va beneficia la randul sau de deducerea sumelor respective la determinarea impozitului pe profit. Facilitatile ce vor fi astfel acordate ii vor permite angajatului care doreste sa-si asigure o pensie suplimentara la batranete sa-si reduca impozitul pe venit. Venitul sau net va creste, insa cu o suma destul de modesta in conditiile limitarii deducerii la doar 200 de euro pe an (16,6 euro/luna). In momentul de fata, pentru o persoana cu un venit impozabil de 450 euro pe luna (dupa aplicarea deducerii personale si a contributiilor sociale), impozitul se ridica la 180 euro lunar, fiind aplicata cota maxima de impunere (40%), aferenta transei de venit de peste 337 euro (echivalent). Venitul net ramas nu depaseste 270 euro pe luna. Daca angajatul va incepe, de anul viitor, sa contribuie cu 200 de euro anual la un fond de pensii ocupationale, acordarea deducerii ii va diminua impozitul la 173,4 euro pe luna. In consecinta, venitul sau net va creste cu aproximativ 6,6 euro pe luna, pana la 276 euro.
Avantajul fiscal destul de modest acordat de stat in perioada contributiilor ii va fi ,,luat inapoi,, angajatului dupa pensionare. Potrivit proiectului de Cod fiscal, pensiile obtinute din schemele facultative de pensii ocupationale vor fi incluse in categoria veniturilor impozabile, dat fiind faptul ca sumele cu care persoana fizica a contribuit au fost deductibile din venitul global anual. In conditiile actualelor cote de impunere aplicate pe transe de venit, pensionarul care in timpul perioadei active a castigat cu deducerile cativa euro lunar, va plati statului un impozit de cateva ori mai mare. Presupunand ca angajatul s-a limitat sa contribuie doar 200 de euro lunar pentru pensia privata, atat cat ii este recunoscut ca deductibil, iar angajatorul a platit in contul sau la fondul de pensii inca pe atat, dupa 20 de ani veniturile sale impozabile din pensii private ar putea ajunge la circa 160 de euro lunar. Cu aceasta suma, pe legislatia actuala s-ar incadra in transa de venit pentru care i se va aplica o cota de impozit de 28%. Adica va plati un impozit echivaland cu nu mai putin de 45 de euro pe luna. In cazul persoanelor care obtin si din sistemul public de pensii venituri considerabile (impozabile pentru ceea ce depaseste cinci milioane de lei), este posibila incadrarea in transe de venit pentru care se aplica o cota de venit si mai mare. Astfel, la venituri de peste 240 de euro lunar impozitul va fi de 34%, iar la peste 337 euro se va aplica o cota de 40% (cota maxima).
Situatie actuala, fara deducere
· Deducere acordata pentru contributia la fondul privat de pensii ocupationale: 0 euro
· Venit impozabil (dupa aplicarea deducerii personale si a contributiilor sociale): 450 euro/luna
· Impozit (calculat la o cota de 40%): 180 euro/luna
· Venit net: 270 euro/luna.
Calcul In perioada contributiei, cu deducere
· Deducere pentru contributia la fondul privat de pensii ocupationale: 16,6 euro/luna (200 euro/ an) pentru angajat
· Venit impozabil: 450 – 16,6 = 433,4 euro/luna
· Impozit (cota 40%): 173,4 euro/luna
· Venit net: 276,6 euro/ luna (6,6 euro in plus fata de situatia precedenta).
Calcul dupa pensionare (contributie timp de 20 de ani)
· Venituri impozabile din pensii ocupationale: 160 euro/luna
· Contributiile la fondurile de pensii private din perioada activa luate in considerare: 200 euro/an realizata de angajat, 200 euro/an realizata de angajator
· Impozit (cota 28%*): 45 euro/luna
· In cazul in care si pensia obtinuta din sistemul public este foarte mare, cota de impunere poate creste la 34%, sau chiar 40% (varianta globalizarii celor doua pensii).
* conform grilei de impozitare a veniturilor in vigoare la 22 august 2003