Factorii de decizie din România hotărăsc azi: Va mai fi folosit vaccinul AstraZeneca? Consultările vin după reuniunea extraordinară de miercuri a miniştrilor Sănătăţii din statele UE pentru a analiza decizia pe care o va adopta Agenţia Europeană pentru Medicamente cu privire la vaccinul în cauză.
Factorii de decizie din România hotărăsc azi: Va mai fi folosit vaccinul AstraZeneca? Îngrijorări tot mai mari în Europa, în urma reacțiilor adverse raportate.
Părerea specialiștilor este că totuși numărul reacțiilor adverse e mai mic decât cel al beneficiilor oferite de vaccin.
Factorii de decizie din România hotărăsc azi: Va mai fi folosit vaccinul AstraZeneca? Ședință online
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică, Comitetului de vaccinare şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului discută, joi, despre situaţia utilizării vaccinului anti-COVID de la compania AstraZeneca, notează Agerpres.
„Este o şedinţă online cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, INSP, ANMDM, CNCAV. Discuţiile au loc în urma întâlnirii online de miercuri a miniştrilor Sănătăţii din Uniunea Europeană privind situaţia utilizării vaccinului AstraZeneca”, au declarat surse medicale.
Preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene a convocat, miercuri, o reuniune extroardinară a miniştrilor Sănătăţii din statele UE pentru a analiza decizia pe care o va adopta Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) cu privire la vaccinul de la AstraZeneca, relatează EFE.
Rapoarte despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală
EMA a primit rapoarte despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală, înregistrate până la data de 4 aprilie, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19 AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European, a declarat, miercuri, Sabine Straus, preşedintele Comitetului de siguranţă sanitară din cadrul EMA, relatează Reuters.
În pofida cazurilor foarte rare de tromboză venoasă cerebrală legate de administrarea vaccinului AstraZeneca, Agenţia Europeană pentru Medicamente a confirmat recomandarea sa privind utilizarea vaccinului la toţi adulţii.
EMA a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost imunizaţi cu acest ser.
Cu toate acestea, agenţia europeană subliniază faptul că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale.
”Avem nevoie de doze și ne trebuie o campanie care să meargă cât mai repede”
Trebuie precizat că reputatul medic Adrian Marinescu a declarat deja într-o emisiune televizată că România nu poate renunța la vaccinarea cu AstraZeneca, din cauză că există o țintă în campania de vaccinare, iar atingerea ei ar fi dificilă în condițiile în care țara noastră ar folosi doar Pfizer și Moderna.
„Ce avem ca informație de ultimă oră este că ar fi o realție de cauzalitate între vaccin și reacții adverse. Nu există vaccin fără reacții adverse. Însă numărul reacțiilor adverse e mai mic decât cel al beneficiilor.
Trebuie stabilit dacă există un profil al pacientului care face mai degrabă tromboze. Avem nevoie de doze și ne trebuie o campanie care să meargă cât mai repede. E destul de greu să credem că putem înlocui AstraZeneca cu celelalte variante. Dar trebuie stabilit dacă există factori de risc și acolo să meargă cu alte variante”, a declarat Marinescu miercuri seară la TVR.