Așadar, 5 milioane de gospodării din România plătesc factura la curent, în medie, 35 de lei.

Sebastian Burduja a prezentat mai multe date înregistrate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Milioane de gospodării plătesc factura la curent, în medie, 35 de lei

Potrivit ministrului, prima tranșă se referă la un consum anual de până la 1000 de kilowați-oră pe an. Acest lucru se traduce într-o medie de aproximativ 83 de kilowați-oră pe lună.

Totodată, în această tranșă se regăsesc 4,1 milioane de gospodării sau de puncte de consum.

În următoarea tranșă, de la 1.000 la 2.500 de kilowați-oră pe an, se mai regăsesc încă 3,1 milioane de gospodării.

Sebastian Burduja a subliniat că 5 milioane de gospodării plătesc undeva 35-40 lei/lună. Ministrul a spus că acesta este „un cost rezonabil”.

„În datele ANRE, cele pe care le-am invocat astăzi, ANRE-ul colectează aceste date pe tranșe de consum. Prima tranșă se referă la un consum anual de până la 1000 de kilowați-oră pe an, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 83 de kilowați-oră pe lună. În această tranșă se regăsesc 4,1 milioane de gospodării /de puncte de consum. Apoi, în următoarea tranșă, de la 1000 la 2500 de kilowați-oră pe an se mai regăsesc încă 3,1 milioane de gospodării.

ANRE-ul nu diferențiază în interiorul unei tranșe, dar cel mai probabil între 83 de kilowați-oră pe lună și 100 de kilowați-oră pe lună, care este primul prag, se mai regăsesc încă 1.000.000 de gospodării.

Deci, în total, 5 milioane de gospodării plătesc într-adevăr, undeva 35-40 lei pe lună, ceea ce am considerat că e costul unui pachet de cafea, nu știu de un kilogram, deci un cost rezonabil. (…)

Este un cost rezonabil, chiar şi ţinând cont de nivelul de dezvoltare pe care România îl are”, a declarat Sebastian Burduja la Antena 3.

Sebastian Burduja
Sebastian Burduja / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Diferenţa suportată de stat s-a redus substanţial faţă de perioada de vârf a crizei energetice

De asemenea, ministrul a declarat că diferenţa suportată de statul român s-a redus în mod substanţial faţă de perioada de vârf a crizei energetice.

Pentru că preţurile din piaţă au scăzut şi un furnizor cumpără mai ieftin astăzi gazul şi energia electrică înseamnă că vine la decontare cu sume mult mai mici.

„Dacă discutăm de un consum redus, probabil sunt gospodării cu o familie mai puțin numeroasă. Eu nu am aceste date și ANRE-ul nu le are.

Eu v-am dat numărul punctelor de consum. În total, în România cred că sunt undeva la 8 milioane de gospodării”, a mai spus ministrul.