Factura la telefon creste cu 50%

Pentru a imbunatati rata profitului brut de la 26%, acum, la 35%, in 2004, actionarii greci ai RomTelecom planuiesc reducerea cu 10.000 de angajati (5.000 parasind deja compania) si majorarea treptata cu peste 50% a tarifelor pentru apelurile urbane, concomitent cu reducerea celor internationale si interurbane. Primul pas a fost deja facut prin majorarea cu 200% a tarifelor pentru numerele cu trei cifre (taxi, CFR, salvarea etc). Aceste intentii fac parte din planul de restructurare menit a scoa

Pentru a imbunatati rata profitului brut de la 26%, acum, la 35%, in 2004, actionarii greci ai RomTelecom planuiesc reducerea cu 10.000 de angajati (5.000 parasind deja compania) si majorarea treptata cu peste 50% a tarifelor pentru apelurile urbane, concomitent cu reducerea celor internationale si interurbane. Primul pas a fost deja facut prin majorarea cu 200% a tarifelor pentru numerele cu trei cifre (taxi, CFR, salvarea etc). Aceste intentii fac parte din planul de restructurare menit a scoate operatorul national din faliment, dar si din faptul ca anul trecut tarifele au fost majorate cu doar 18,2%, la o inflatie de 30,3%, plan conceput in decembrie 2001 si parafat la 27 iunie 2002.
„Riscul de faliment la RomTelecom este departe de a fi real pentru ca intre cei doi actionari (statul roman si OTE) exista o intelegere pentru asigurarea resurselor financiare necesare”, a spus ministrul Comunicatiilor, Dan Nica. Replica oficialului roman a aparut dupa anuntul facut de Panagiotis Kargados, directorul general al RomTelecom, care a spus ca operatorul national de telefonie fixa se gaseste la marginea prapastiei, foarte aproape de un colaps financiar. Motiv pentru care are nevoie de o majorare urgenta de capital. Toata lumea a spus ca grecii forteaza mana statului roman sa le ofere inca 15% din actiunile RomTelecom. De fapt, se pare ca OTE acuza inconsecventa oficialilor romani, care nu au avut curajul sa parafeze majorarea de capital, in valoare de 250 milioane de dolari, cu care au fost de acord in iunie. Dupa ce a semnat planul care prevede, printre altele, majorarea tarifelor, Dan Nica se face ca nu stie nimic si sustine ca varianta cea mai buna pentru RomTelecom este emiterea de actiuni si vanzarea lor la bursa. Din aceasta cauza pentru RomTelecom intervin cel putin trei scenarii: majorarea de capital se amana, iar operatorul national nu mai are bani sa plateasca datoriile ajunse la scadenta (160 milioane de dolari in 2002 si 2003). Creditorii pot cere falimentul, primul de acest fel din istoria comunicatiilor.
Al doilea scenariu ar fi ca statul sa accepte majorarea de capital si sa scoata din buzunar 150 milioane de dolari, dar nimeni nu crede ca Guvernul va aproba un astfel de plan din moment ce vrea sa scape de toate actiunile de la RomTelecom. Al treilea scenariu ar fi ca statul roman sa incredinteze partea lui de la majorarea de capital unui investitor financiar (cel mai probabil BERD), diminuandu-si considerabil numarul de actiuni, fara sa castige ceva.
Ultima varianta si cea mai grea de indeplinit este aceea a emiterii de actiuni si vanzarii lor la bursa, de unde ar putea sa fie cumparate de OTE sau de un alt investitor.