Creditele de nevoi personale în lei, care vor trebui să înlocuiască echivalentele în euro după aplicarea noului regulament al BNR, au încă dobânzi mari. În anumite cazuri, costurile totale al unui împrumut de consum în monedă naţională ajung şi la 30% pe an iar media DAE se situează undeva la 15-16%. Mai mult decât atât, unele bănci au majorat dobânzile în ultimele 3 luni în ciuda mişcărilor BNR care a scăzut dobânda cheie de două ori.
“Pe piaţa din România nu există neapărat un deficit de lichiditate în lei. Aş spune chiar dimpotrivă. Motivul pentru care dobânzile nu scad este costul mare al riscului. În cazul unui credit de nevoi personale, aproape 30% din marja băncii reprezintă costurile riscului”, spune un bancher. Cu alte cuvinte, costurile pe care băncile le plătesc pentru a administra restanţele acumulate la creditele date în perioada de boom se regăsesc în dobânzile la creditele noi.
Creditul în euro, limitat spre zero
Noul regulament al Băncii Naţionale privind creditarea persoanelor fizice va da o lovitură puternică împrumuturilor în monedă străină. În primul rând perioada maximă de acordare a împrumutului va fi limitată la cinci ani. În al doilea rând, potrivit regulamentului, băncile vor aplica criterii de risc mult mai dure decât în prezent. La acordarea creditului băncile vor lua în considerare un leu cu 35,5% depreciat faţă de nivelul din momentul solicitării.
De asemenea, veniturile eligibile ale soclicitantului vor fi ponderate cu şase procente iar dobânda luată în calcul la analiza solvabilităţii va fi una cu 0,6 puncte mai mare decât cea curentă. Toate acestea vor avea un impact semnificativ asupra creditului de nevoi în euro care, practic, va fi interzis pentru majoritate. Per ansamblu, valoarea maximă a unui credit de consum în euro va scădea cu până la 60%, potrivit unui calcul al Volksbank. În locul creditelor în euro,băncile vor trebui să pună împrumuturi în lei ale căror dobânzi, pentru moment, continuă să crească.