Românii ar putea scoate mai mulți bani din buzunar pentru plata facturilor la energie electrică, spun experții. Aceștia spun că cei care ar trebui să plătească cel mai mult, spre diferență de acum, sunt cei cu un consum mic sau modest.
Facturi mai mari de anul viitor
Începând din primăvară, milioane de români ar putea fi nevoiți să plătească facturi duble pentru energia electrică. Un important furnizor care deservește 3 milioane de clienți a dezvăluit noile tarife ce vor intra în vigoare după încheierea perioadei de plafonare a prețurilor.
Prețul va crește cu până la 97% față de tariful actual. Autoritățile promit că, după 1 aprilie 2025, vor continua să ofere suport pentru persoanele cu venituri mici.
În prezent, românii plătesc între 68 de bani și 1 leu și 30 de bani pe kWh, dar costul total depinde de cantitatea de energie consumată. Cu toate acestea, schema de plafonare se va încheia pe 1 aprilie anul viitor, iar experții avertizează că prețul electricității va crește considerabil, forțându-i pe români să devină mai economi.
”Sigur că nu o să mai fie 0,68 lei pe kWh cu TVA inclus, este clar că nu o să mai existe un astfel de preț în piața liberă, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din consumatori vor avea un preț mult mai mare față de ce au în momentul de față, probabil ca nici 0,80 lei pe kWh nu o să mai existe”, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociația Energia Inteligentă.
Au apărut deja tarifele pentru după 1 aprilie 2025
Deja a apărut o primă ofertă pentru perioada după 1 aprilie 2025, disponibilă pe piață. Unul dintre marii furnizori de energie electrică propune un tarif de 66 de bani pe kWh pentru energia activă.
Este important de reținut că acest tarif nu include taxe suplimentare. Astfel, prețul total va varia între 1 leu și 23 de bani și 1 leu și 36 de bani pe kWh.
Cei care consumă sub 100 kWh pe lună vor experimenta cele mai semnificative creșteri ale facturilor. Până la 31 martie anul viitor, aceștia plătesc 68 de bani pe kWh, indiferent de rețeaua de distribuție. Dacă aleg oferta furnizorului respectiv, facturile lor ar putea crește între 80% și 97%.
De exemplu, o familie care trăiește într-un apartament cu două camere în București și consumă 90 de kWh lunar, are în prezent o factură de 61 de lei. După 1 aprilie, această factură ar crește la 110 lei. În același timp, pentru același consum, o familie din Buzău ar plăti 122 de lei.
Facturi mari pentru cei cu consum mediu
Și persoanele cu un consum mediu vor vedea o creștere a facturilor. De exemplu, cine consumă 250 kWh lunar va plăti cu 54% până la 70% mai mult decât în prezent, în funcție de locația în care locuiește, dacă aleg oferta respectivă.
Pentru cei care consumă peste 300 kWh lunar, creșterile facturii nu vor fi prea mari, sau în unele cazuri, ar putea chiar să plătească puțin mai puțin.
”Încă nu vedem o concurență. Eu mă aștept ca în momentul când o să mai apară și alte oferte, prețul să se așeze. Eu spun că în momentul de față prețul în funcție de datele din istoric este undeva la 1 leu, chiar ușor sub 1 leu pe kWh cu TVA inclus”, spune președintele AEI.
Autoritățile promit că, după 1 aprilie anul viitor, statul va continua să ofere sprijin, dar exclusiv pentru persoanele cu venituri mici.