Odată cu dispariția plafonării prețurilor la electricitate, mulți români ar putea plăti facturi aproape duble. Iată ce s-ar putea întâmpla cu prețurile la energie începând cu aprilie 2025.
Facturi aproape duble la electricitate începând din primăvară
Jumătate dintre români ar putea plăti facturi aproape duble la electricitate începând din primăvară, când va dispărea plafonarea. În prezent, doar două dintre cele 100 de companii furnizoare de energie electrică au oferte pentru perioada post-plafonare. Cel mai mare furnizor, cu 3 milioane de clienți, va vinde kilowattul la prețul de 1,3 lei, ceea ce ar însemna facturi duble pentru consumatorii cu un consum redus.
Curtea Constituțională a anulat ordonanța prin care companiile din domeniul energiei erau taxate, iar banii erau utilizați pentru plafonarea prețurilor. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni la Antena 3 că, chiar și după 1 aprilie 2025, consumatorii vulnerabili vor beneficia de protecție, dar se va face o analiză individuală a fiecărui caz
„Dacă ne uităm la ofertele de pe piață, sunt oferte pe site-ul ANRE destul de competitive. Sunt oferte care se aplică și după 1 aprilie, consumatorii să se uite pe site-ul ANRE și să își caute un furnizor bun, deoarece doar așa se vor împinge prețurile în jos. Furnizorul se poate schimba foarte rapid, online.
Cei care azi plătesc aproape de plafonul maxim de 1,3 lei vor avea o reducere în facturi de 30 – 40% după 1 aprilie, iar asta îi va obliga pe toți furnizorii să tragă prețul în jos”, a explicat ministrul Energiei.
Consumatorii vulnerabili vor fi protejați în continuare, a subliniat Sebastian Burduja.
„Guvernul va sprijini punctual aceste cazuri, pentru că între aceștia sunt și persoane cu venituri foarte mari care au apartamente de vacanță, cabane goale, aceste persoane nu trebuie să beneficieze de sprijin.
Plafonarea rezistă până în 1 aprilie 2025, decizia CCR nu vizează schema în sine, ci modul în care a fost finanțată. Finanțarea e la fel ca în alte state, toate au avut măsuri de protecție a clienților. În baza motivării CCR vom vedea ce măsuri se impun, nu ne putem permite să nu protejăm clientul final.
Până în ianuarie vom avea toată arhitectura post 1 aprilie definitivă, e timp ca furnizorii să își definitiveze ofertele”, a declarat ministrul Energiei la Antena 3.
Oficialul a precizat că „există oferte care vor rămâne valabile și după 1 aprilie”. El a adăugat că decizia Curții Constituționale se aplică doar companiilor care au invocat în instanță un viciu de neconstituționalitate.
Previziuni sumbre pentru aprilie 2025
Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), George Niculescu, a subliniat necesitatea investițiilor în sectorul energetic pentru a garanta un preț stabil și accesibil la energia electrică, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru operatorii economici.
La cea de-a șasea ediție a „Forumului gazelor naturale”, George Niculescu a afirmat că ANRE este dispusă să colaboreze cu toate părțile implicate pentru a găsi soluții menite să prevină creșterile bruște ale prețurilor după 1 aprilie 2025.
Niculescu a subliniat că perioada de reglementare anterioară a fost marcată de un nivel aproape minim de finanțare pentru investiții și a accentuat necesitatea creșterii acestora în perioada viitoare.
„Investițiile sunt cheia pentru a asigura scăderea prețurilor la energia electrică și pentru o stabilitate pe termen lung”, a explicat acesta.
Potrivit președintelui ANRE, discuțiile cu Ministerul Muncii și Ministerul Energiei sunt deja în curs, în vederea elaborării unei strategii comune care să ajute la atenuarea impactului asupra consumatorilor.
Aprovizionare cu gaze pentru sezonul rece
În ceea ce privește aprovizionarea cu gaze pentru sezonul rece, Niculescu a asigurat că România are suficiente stocuri și este pregătită pentru iarnă. El a subliniat, de asemenea, rolul important al României, care a devenit recent cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, depășind Olanda. George Niculescu a subliniat importanța zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră, care va contribui semnificativ la satisfacerea cererii interne și la consolidarea poziției României ca exportator regional de gaze naturale.
Președintele ANRE a apreciat că, odată cu punerea în funcțiune a centralelor de la Mintia și Iernut, cererea de gaze naturale va crește, atât pentru producția de energie electrică, cât și datorită extinderii infrastructurii de distribuție. Programul de investiții „Anghel Saligny” a permis, până în prezent, eliberarea a 62 de autorizații pentru noi sisteme de distribuție a gazelor, acoperind 86 de UAT-uri și mai mult de 300 de localități, asigurând astfel accesul la gaze naturale pentru numeroase comunități.
În ciuda opoziției din partea organizațiilor de mediu privind exploatarea resurselor din Marea Neagră, George Niculescu a subliniat că independența energetică este crucială, mai ales în contextul riscului ca gazul să fie folosit ca o armă politică, așa cum s-a întâmplat în Europa în ultimii ani. El a remarcat că investițiile sunt cheia pentru asigurarea sustenabilității și pentru menținerea unui preț competitiv al energiei.
Evenimentul „Forumul gazelor naturale”, organizat de Financial Intelligence, a adunat lideri din industrie pentru a discuta despre rolul gazelor naturale în susținerea competitivității economice a României în perioada tranziției energetice.