Vești proaste pentru români. Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, avertizează că oamenii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru facturi. Prețurile ar urma să crească.
Așadar, Dumitru Chisăliță spune că românii vor plăti, de luna aceasta, facturi mai mari. Potrivit explicațiilor oferite de președintele Asociației Energia Inteligentă, prețurile gazelor naturale ar urma să fie majorate.
Românii vor plăti, de luna aceasta, facturi mai mari
Dumitru Chisăliță a oferit o explicație clară pentru români. Această creștere a tarifelor se datorează în special „gratuităților” introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, spune el.
Aceasta modifică vechea lege a energiei electrice și a gazelor. Președintele Asociației Energia Inteligentă a subliniat că românii „nu s-au învățat în cei 34 de ani de la Revoluție”.
În momentul în care politicienii îți oferă ceva gratuit, subliniază Chisăliță, ajungi să plătești mult mai mult decât „dacă nu ar fi gratuit”.
„Luna aceasta urmează să se achite de consumatorii de gaze noile prețuri la gaze care conțin tarifele de distribuție gaze majorate cu 24,1%, așa cum au fost aprobate de ANRE pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din România.
Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator.
Această creștere a tarifelor se datorează în special ”gratuităților” introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și a gazelor. Românii nu s-au învățat în cei 34 de ani de la Revoluție că, atunci când politicienii îți oferă ceva gratuit, ajungi să plătești mult mai mult decât ”dacă nu ar fi gratuit”, a declarat Dumitru Chisăliță.
Racordarea gratuită la rețeaua de distribuție a gazelor naturale prezintă o serie de dezavantaje
Potrivit unei analize realizată în octombrie 2020 de Asociația Energia Inteligentă, racordarea gratuită la rețeaua de distribuție a gazelor naturale prezintă „o serie de dezavantaje și, mai mult, chiar riscuri”. Analiza a vizat Politicile de creștere a gradului de conectivitate la resursele de gaze naturale pentru sectorul rezidențial.
De asemenea, analiza arată că prin această lege se vor „socializa costurile cu racordarea noilor consumatori la rețeaua de gaze naturale prin tariful de distribuție”. Conform analizei, rezultatele sunt următoarele:
„Încălcarea principiului eficienței economice stipulat în Legea 123/2012, generarea premiselor pentru creșterea bazinului de clienți vulnerabili și costuri suplimentare suportate de client în factura energetică”.
Analiza arată și că există o premisă falsă, potrivit căreia procesul de racordare la rețeaua de distribuție a gazelor naturale este gratuit deoarece costurile asociate cu acest proces vor fi disipate în factura tuturor clienților din rețeaua de distribuție respectivă, prin majorarea tarifului de distribuție al gazelor naturale.
Mulți clienți casnici sunt „furați de „mirajul” racordării gratuite”, arată analiza. Astfel, ei ar putea solicita acest lucru. Totuși, racordarea cu titlu gratuit a clienților casnici nu este însoțită însă și de asumarea unei obligații din partea acestora și pentru a consuma gaze.
Situația va genera costuri adiționale pentru clientul final. Rentabilitatea unei rețele de distribuție scade invers proporțional cu volumele care nu sunt vehiculate prin conductele sale, arată analiza.