Prețurile facturilor sunt într-o perioadă de incertitudine majoră
Data la care prețurile facturilor vor crește este acum incertă. Odată cu apropierea sezonului rece, mulți români se confruntă cu o anxietate constantă, deoarece plafonarea prețurilor la energie expiră la începutul lunii aprilie și nu este clar cum vor evolua costurile pentru gaze după această dată.
Eugen Berceanu, președintele unei asociații de proprietari, a detaliat ce am putea anticipa în contextul în care ministrul Energiei a avertizat că situația facturilor va varia în funcție de consumator.
Eugen Berceanu a contestat ideea de „situație diferită” menționată de ministrul Energiei. El nu înțelege cum se vor diferenția prețurile pentru persoanele cu venituri mari față de cele cu venituri mici. Berceanu a criticat termenul „plafonare”, considerându-l o iluzie. El a observat că, în prezent, plătește mult mai mult pentru energia consumată în scara blocului său decât în urmă cu câțiva ani.
„Nu înțeleg de ce situație diferită. Adică cum departajează dânșii prețurile la energie față de un om mai bogat, unul mai sărac. Acest termen, „plafonare”, mie nu-mi spune nimic. Din contră. Îmi spune că este o minciună.
Eu știu că facturile de la o scară de bloc pentru care, acum 3 – 4 ani, plăteam în jur de 70 – 80 de lei, acum plătesc în jur de 400 – 500 de lei. Nu înțeleg de ce plafonare. Scumpire și plafonare, da. Dacă expiră plafonarea și va veni altă scumpire, atunci va fi mai grozav pentru cei cu venituri mici. Bănuiesc că nu se va scumpi cu 2 – 3 lei, se va scumpi cu câteva zeci de lei sau poate chiar sute de lei.
Ce a promis domnul ministru, normal, promisiuni de campanie electorală. Vedem ce va fi după alegeri. Până în alegeri, probabil că nu vor umbla la prețuri”, a spus Eugen Berceanu pentru RomâniaTV.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a declarat că este foarte posibil ca facturile la energie să crească începând cu 1 aprilie 2025. El estimează că prețul ar putea depăși 1,3 lei pe kWh, TVA inclus.
Chisăliță a menționat că există o perioadă de șase luni, între 1 octombrie și 1 aprilie, în care se pot face ajustări. În prezent, sunt disponibile patru oferte pe piață.
Totuși, el este optimist că, dacă atât clienții cât și instituțiile de stat vor contribui la diversificarea ofertelor, se poate evita o dublare a facturilor.
„Avem încă șase luni la dispoziție să preîntâmpinăm o astfel de situație. Între 1 octombrie și 1 aprilie sunt cele șase luni care se interpun și în care putem să schimbăm. Deocamdată avem niște oferte. Sunt patru oferte pe piață. După 1 aprilie 2025, aceste oferte sar de 1,3 lei pe kw cu TVA inclus.
În momentul în care reușim atât noi ca și clienți, cât și anumite instituții de stat să determinăm apariția și altor oferte, sunt convins că avem posibilitatea și avem șansa să nu ajungem în acest potențial pericol de a se dubla facturile”, a declarat președintele Asociației Energia Inteligentă.