Secretul facturilor mai mici la curent. Ministrul Sebastian Burduja a dat soluția

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat, la Antena 3 CNN, cum pot obține românii facturi mai mici la curent, atunci când folosesc electrocasnicele. De asemenea, el a anunţat că are în vedere în cazul unor pene de curent să fie aplicate şi măsură a tarifelor diferențiale.

Întrebat de Mircea Badea, realizator Antena 3 CNN, când recomandă să fie utilizată maşina de spălat, Burduja a spus că cel mai bun moment este în jurul prânzului pentru că aşa putem beneficia şi de energia verde produsă în România.

„Oricând poate. Nu va suferi nicio penalitate şi preţul pe KW oră este plafonat. Dacă dorește să fie un cetăţean model, atunci mențin recomandarea, care nu e a mea, ci a experților din domeniu să încerce să consume mai multă energie în jurul prânzului, când noi beneficiem și de energia de la parcurile solare. Seara este cea mai mare problemă, pentru că atunci ne lipsește evident această producție și atunci avem un gol care trebuie acoperit”, a spus Sebastian Burduja.

Ministrul a explicat și de ce România are o problemă cu energia solară care rămâne neconsumată. El a spus că o parte din energie se poate stoca în baterii și că acest lucru a fost realizat în ultimul an de zile. A menționat că a fost salvat un apel din PNRR de 80 de milioane de euro și, acum, sunt în evaluare peste 80 de proiecte, urmând să se finanțeze stocarea a aproximativ 1800 de MW în baterii.

Burduja a adăugat că există și soluția hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj, care funcționează ca o mare baterie verde cu două lacuri, unul sus și unul mai jos. Când este necesară producerea de energie, apa din lacul superior este eliberată prin turbine, iar când este nevoie să se consume energie, apa este pompată în lacul superior.

România cumpără energie ieftină din Bulgaria și o vinde scump în Ungaria

Ministrul a subliniat că România este interconectată nu doar cu Ungaria și Bulgaria, dar și cu Serbia, Ucraina și Republica Moldova. El a exemplificat că în urmă cu o zi, au fost importați 700 de megawați de la bulgari și, în același timp, au fost exportați 600 de megawați în Ungaria, România ieșind în câștig datorită prețului de import mic și cel de export mai mare.

Referitor la situația actuală a sectorului energetic, Burduja a menționat că, în 30 de ani, statul nu a făcut aproape nimic, singurele capacități noi fiind două unități la Cernavodă și o investiție privată OMV-Petrom la Brazi.

Despre măsura tarifelor diferențiate, el a explicat că aceasta a fost aplicată în țările mai avansate în digitalizarea sistemului, unde există contorizare inteligentă. În România, sunt 3 milioane de puncte de consum cu contoare inteligente, unde se poate începe implementarea acestui sistem. Acest lucru ar însemna că, dacă consumatorii ar folosi electrocasnicele în intervalele orare cu energie ieftină, ar beneficia de facturi mai mici. Sistemul ar putea fi implementat ca un proiect pilot, iar ministrul crede că românii ar aprecia posibilitatea de a-și reduce facturile prin utilizarea inteligentă a energiei.