Facturile românilor, de zece ori mai mici decât anul trecut
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că mulțumită schemei de plafonare-compensare, facturile românilor la curent sunt și de zece ori mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut. Acesta a adăugat că la iarnă, românii nu vor trebui să își facă griji nici în privința căldurii din case, nici în privința facturilor.
Oficialul a explicat că „românii nu trebuie să tremure nici de frig, nici de frica facturilor. România are o schemă de plafonare a prețului pe factura finală. Ne vine factura acasă și vedem acele praguri plafonate, 0,68 lei, de exemplu, Kwh pentru un consum de sub 100kwh.
Ceea ce pentru români, din vârful crizei energetice și până azi, a însemnat undeva la 5 milioane de gospodării care au plătit o factură la curent de 35 de lei, cu aproximație, un cost rezonabil.”
„Noi ne străduim și poziția mea ca ministru al Enegriei e să menținem această schemă de plafonare-compensare pentru că asigură o stabilitate pentru consumatorul final și pentru tot sistemule energetic.
De la producători la transportator de sistem, Transelectrica, distribuitorii, furnizorii, consumatorii, cu toții apreciază că există o schemă predictibilă, stabilă, care-i protejează pe cei mai vulnerabili români și IMM-urile românești, că discutăm și de agenții economici”, a declarat el la B1TV.
Statul ar trebui să plătească 40% avans către furnizorii de energie
Potrivit lui ministrului Energiei, „în lege scrie că statul plătește 40% avans către companiile furnizoare de energie, ceea ce nu s-a întâmplat. Oricum, firmele vin cu facturi la decontare la ANRE și ANRE doar facturile validate le trimite la Ministerul Energiei pentru clienții non-casnici și la Ministerul Muncii pentru românul de rând.”
„Până acum noi am găsit soluții să plătim aceste sume din urmă și s-au pus în piață undeva la peste 20 de miliarde de lei pe această schemă de plafonare-compensare”, a mai spus acesta.
Sebastian Burduja a adăugat că Ministerul Energiei a mai cerut 4 miliarde la rectificare.
„Din perspectiva mea, având în vedere sumele care au intrat la buget și cele care au ieșit, schema trebuie să se autosusțină, dar e un calcul pe care Ministerul Finanțelor trebuie să-l facă împreună cu ANRE și noi vom fi parte la aceste discuții cu acest obiectiv, să-i protejăm pe cei mai vulnerabili dintre români. (…)
Compensările care vin, facturile acestea față de cele de acum un an, deci perioadă similară sunt semnificativ mai mici, și de 10 ori mai mici decât erau acum un an”, a explicat oficialul.
S-a menținut plafonarea prețurilor la energie
Amintim faptul că săptămâna trecută, ministrul Energiei a făcut precizări importante despre posibilitatea menținerii prețurilor plafonate la energie.
„Văzând ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale, inclusiv după declanşarea conflictului din Orientul Mijlociu, cred că este o decizie înţeleaptă să păstrăm schema de plafonare-compensare. Și să nu îi expunem pe consumatori.
Nici pe cei casnici. Nici pe agenţii economici, unor fluctuaţii de preţ. Care generează lipsă de competitivitate sau nesiguranţă cu privire la posibilitatea achitării facturilor”, a spus el.
El a adăugat că este bine că avem această plafonare a preţurilor. Asta, deoarece piaţa internaţională de gaze a luat o dinamică nefavorabilă consumatorului. Burduja a subliniat că va milita pentru menţinerea schemei de plafonare-compensare.
Ministrul Energiei a precizat că va milita şi pentru plata la timp sau cât mai din scurt a sumelor pe care statul român le datorează furnizorilor de energie electrică şi de gaze naturale. El a subliniat că diferenţa dintre preţul la factură şi preţul din piaţă este suportată de companiile din furnizare. Mai multe puteți citi aici.