Facturile la căldură și curent ar putea scădea! Ministerul Energiei este pregătit să exercite presiuni asupra furnizorilor de electricitate și gaze pentru a reduce tarifele. Când vor resimți oamenii aceste schimbări?
Facturile la căldură și curent ar putea scădea
Facturile la căldură și curent ar putea scădea! Ministerul Energiei intenționează să intensifice presiunea asupra furnizorilor pentru a diminua și mai mult costurile energiei electrice și ale gazelor naturale, prin reducerea limitelor de prețuri la care achiziționează de la producători. Românii ar putea vedea aceste scăderi de prețuri începând cu lunile mai și iunie.
În ceea ce privește tarifele pentru electricitate, limitele pentru consumatorii casnici sunt stabilite la 0,68 lei pe kWh pentru consumul de până la 100 kWh, 0,8 lei pe kWh pentru 100-255 kWh și 1,3 lei pe kWh pentru consumuri mai mari de 300 kWh. În cazul gazelor, limita este de 0,31 lei pe kWh.
Schema de plafonare-compensare va fi optimizată curând
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat deja că, în această săptămână, el și colegii săi se pregătesc pentru o optimizare a schemei de plafonare-compensare, cu posibilitatea de reducere a prețurilor în facturi. Prețurile nu vor crește deoarece limitele pentru consumatorii finali rămân neschimbate.
Totodată, intenționează să intensifice presiunea asupra furnizorilor pentru a diminua costurile la energia electrică și gazele naturale, prin ajustarea plafonului la care producătorii vând energia. Conform datelor Eurostat din trimestrul trei al anului anterior, România se situează la nivel european pe locul cinci ca preț pentru curent electric și pe locul patru pentru gaz.
„Săptămâna aceasta, ne pregătim de o optimizare a schemei de plafonare-compensare, prin care prețurile din facturi ar putea să mai scadă. În niciun caz nu vor crește, pentru că plafoanele (la consumatorii finali – n.r.) nu se schimbă. Dar vrem să punem o presiune și mai mare pe furnizori pentru a scădea prețurile atât la energia electrică, cât și la gaze naturale, prin scăderea plafonului la care producătorii vând energia.
La nivel european, avem al cincilea cel mai ieftin curent electric și al patrulea cel mai ieftin gaz, potrivit datelor Eurostat din trimestrul trei al anului trecut”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Datorită unor tendințe internaționale favorabile, prețurile de referință pentru gazele naturale pe piața europeană au rămas scăzute începând din februarie 2023 și au fost constant sub 30 euro/MWh începând din ianuarie 2024, nivel apropiat de cel din perioada anterioară crizei energetice.
În contextul în care piața gazelor în România nu este complet liberalizată, aceste reduceri de preț nu sunt resimțite decât în cazul prețului spot al gazului tranzacționat pe Bursa de Mărfuri, care constituie însă mai puțin de 10% din consumul total. Gazul vândut în această manieră a rămas constant sub limita de 150 RON/MWh impusă de autorități în ultimele săptămâni.