Începând cu 1 ianuarie, sistemul e-Factura este obligatoriu pentru toate tranzacțiile comerciale între agenții economici, inclusiv pentru relațiile dintre furnizorii de energie electrică și gaze și clienții lor noncasnici.
Încă din noiembrie 2023, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) au evidențiat această problemă la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Instituțiile au semnalat ANRE că „pentru ca emiterea şi transmiterea facturii în sistemul RO e-Factura către clienţii noncasnici să se poată realiza cu respectarea reglementărilor ANRE, este necesară armonizarea regulamentelor de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale la clienţii finali”.
Facturile la curent și gaze nu încap în e-Factura
Concret, problema constă în concilierea informațiilor din conținutul facturii conform legislației privind facturarea în sistemul RO e-Factura cu prevederile portalului Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care limitează numărul și formatul câmpurilor. Aceasta nu permite încărcarea tuturor informațiilor obligatorii ce trebuie incluse în factura de energie electrică/gaze naturale și în anexele acesteia conform reglementărilor ANRE, conform unui document al Autorității.
În decembrie 2023, s-a constituit un grup de lucru compus din reprezentanții ANRE, furnizorilor de energie electrică/gaze naturale și ANAF. Aceștia au avut discuții pentru identificarea soluțiilor tehnice pentru includerea informațiilor în formatul XML RO e-Factura.
După discuțiile purtate, ANRE a elaborat un proiect de modificare a regulamentelor privind furnizarea energiei și gazelor. Acesta propune modificarea structurii elementelor ce trebuie incluse în factura emisă, astfel încât să fie în concordanță cu câmpurile disponibile în sistemul electronic RO e-Factura.
Proiectul vizează și ajustarea structurii elementelor care alcătuiesc detaliile de facturare. Acestea pot fi incluse fie în factura propriu-zisă, fie în documentele anexate acesteia. De asemenea, proiectul conține prevederi referitoare la modalitatea de transmitere a facturii pentru clienții noncasnici, având în vedere noile modificări introduse prin sistemul RO e-Factura.
Proiectul integral poate fi citit aici.
Românii nu trebuie să se îngrijoreze în privința facturilor
Amintim că la începutul acestei luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a adresat un mesaj de asigurare către români. Oficialul a subliniat că nu există motive de îngrijorare în privința facturilor la energie electrică și gaze naturale în această iarnă. Acesta a menționat că prețurile la curent și gaze sunt stabilite la un nivel maxim. Consumatorii vor plăti cel mult cât au achitat până în prezent.
Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, ministrul din PNL a clarificat că, potrivit legislației, există un preț maxim impus pentru energia electrică și gazele naturale. A furnizat, totodată, cifre precise pentru a susține argumentele sale. A menționat că aproximativ 5 milioane de locuințe din România plătesc lunar doar 35 de lei pentru energia electrică. În ceea ce privește gazele naturale, cetățenii români se bucură de cel de-al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană. Mai multe puteți citi aici.