Ministerul Energiei, despre plafonarea prețurilor după 1 aprilie 2025

Ministerul Energiei a adus vineri o serie de clarificări legate de plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale după 1 aprilie 2025.

Instituția a subliniat că liberalizarea pieței de energie se va face etapizat, cu măsuri de protecție pentru toți consumatorii, și că nu există în prezent o decizie de eliminare a plafoanelor începând cu această dată.

Liberalizarea pieței, proces etapizat

Conform Ministerului Energiei, programul de guvernare prevede elaborarea unui mecanism de dereglementare bazat pe un calendar etapizat, care să protejeze consumatorii și să asigure un climat concurențial solid și previzibil.

Grupul Interministerial creat în noiembrie 2024 analizează scenarii care includ utilizarea unor mecanisme deja testate, cum ar fi cardurile de sprijin (pentru energie, alimente sau vacanță). Aceste scenarii urmăresc identificarea celor mai bune soluții până la sfârșitul lunii ianuarie 2025.

Ministerul a transmis că liberalizarea nu se va limita doar la data de 1 aprilie 2025 sau la protejarea consumatorilor vulnerabili.

„Obiectivul este ca, și după 1 aprilie 2025, prețurile la energie să fie corecte și să nu devină o povară pentru consumatori”, se arată în clarificările instituției.

Poziția ministrului Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că actualul mecanism privind plafonarea prețurilor ar putea fi prelungit. El a menționat că instabilitatea din regiune, în special stoparea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina de la 1 ianuarie 2025, a determinat o creștere a cotațiilor la gaze pe piețele internaționale.

Această situație reprezintă un argument pentru continuarea plafonării.

„O decizie finală nu a fost luată. Noi avem legea în vigoare până la 1 aprilie, cu plafoanele pe care românii le cunosc. Există mai multe scenarii de lucru.

Un scenariu este să continuăm schema actuală de plafonare o perioadă, pentru toată lumea. Și avem argumente. E o schemă cunoscută de piață și avem o instabilitate în regiune”, a declarat Burduja.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

El a adăugat că în luna ianuarie va fi definitivat calendarul pentru o eventuală prelungire a plafonării, care ar putea fi extinsă cu câteva luni sau până la sfârșitul anului.

Ministerul Energiei ia în considerare mai multe aspecte în stabilirea mecanismului post-plafonare. Printre acestea se numără impactul deciziei de stopare a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina, care a amplificat volatilitatea piețelor de energie.

Burduja a subliniat că, pentru a evita creșterea prețurilor, este esențială menținerea lichidității pe piața angro de energie, asigurând un echilibru între cerere și ofertă.