Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a spus ce îi așteaptă pe români în următoarea perioadă. Se pare că, în ciuda economisirii, oamenii vor primi facturi mai mari la energie. Acest lucru se va întâmpla chiar dacă românii se încadrează în consumul lunar prevăzut de lege. Care este explicația?
Vești proaste pentru români! Facturi mari, în ciuda economisirii
”După ce au fost îndrumați să facă economie la energie electrică, pentru că astfel vor beneficia de preț plafonat, oamenii constată că deși au redus factura lunară din august 2022 sub 255 lei/kWh, în loc să aibă pe factură prețul promis plafonat de 0,8 lei/kWh constată că au prețul de 1,8 lei/kWh.
Adică pentru un apartament cu 3 camere care a consumat 250 kWh în luna august 2022, proprietarul în loc să achite 200 lei, va achita 450 lei (2,25 ori mai mare). De ce?
Pentru că Legea prevede că se aplică prețul plafonat, doar dacă consumul mediu anual din anul 2021 este sub 255 / 300 kWh.
Oamenii trebuie să știe că dacă nu ai făcut economie la energie în 2021, degeaba faci economie la energie anul acesta, că nu primești în luna curentă prețul plafonat promis, pe factură va fi prețul pieții (cel puțin dublu față de prețul plafonat)”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), potrivt Adevărul.
Facturi mari în această iarnă
De asemenea, expertul i-a avertizat pe români în ce privește consumul de gaze naturale.
„După ce au fost asigurați că nu va crește prețul la gaze, cca. 40% din consumatorii casnici de gaze vor achita în iarna 2022/2023, prețuri plafonate, care vor fi până la dublu față de prețul mediu plătit pentru gaze în iarna 2021/2022.
Astfel, în iarnă o casă din această categorie, care consuma 6.000 kWh/luna, anul trecut proprietarul achita pentru gaze 1.020 lei/lună, anul acesta urmează să achite până la 1.860 lei/lună”, a mai spus Dumitru Chisăliță.
Ce trebuie să facă românii pentru a economisi energia electrică și gazul
Un exemplu în acest sens ar fi ca românii să nu lase în timpul zilei consumatori mari de energie în priză, pentru că atunci este momentul când prețul curentului este cel mai ridicat, Totodată, românii ar trebui să folosească seara electrocasnicele mari precum mașina de spălat sau aspiratorul.
În privința economisirii gazelor, românii ar trebui să nu mai lase centrala pornită la o temperatura de 21-22 de grade în timpul zilei, atunci când nu e nimeni acasă, ci sub 20 de grade. Temperatura ar trebui crescută doar când ajung acasă și să țină deschise caloriferele doar în camera în care stau.