Marcel Ciolacu a anunțat că facturile vor rămâne la fel
„Vom prelungi cele două măsuri fundamentale care au dus la scăderea inflației: plafonarea prețurilor la energie și gaze și plafonarea adaosurilor comerciale la cele 21 de categorii de alimente de bază. Anul viitor, niciun român nu va plăti mai mult la facturi! Doi ani de eșec total al politicilor energetice naționale, care au culminat cu liberalizarea prețurilor la energie în plină pandemie, au fost cel mai puternic atac la adresa românilor și a mediului de afaceri românesc.
Dacă nu luam măsuri, populația ar fi stat în beznă și frig și mare parte din industrie s-ar fi închis. Astăzi, avem cea mai generoasă schemă de plafonare la energie din Europa, pentru că ea acoperă cea mai mare parte din populație și economie. Vom continua să facem asta și anul viitor! Am alocat banii în buget pentru ca schema de plafonare să meargă mai departe. În același timp, vom continua să investim masiv pentru ca românii să aibă acces la energie mai ieftină. Programul privind instalarea de panouri fotovoltaice nu se modifică”, spune Marcel Ciolacu.
El menționează că românii vor putea accesa în continuare granturi de 20 de mii de lei pentru energie mai ieftină.
Bugetul pentru 2024 este al dezvoltării și al echității
Marcel Ciolacu a declarat că acesta reprezintă un buget orientat către dezvoltare și echitate, având la bază investiții și justiție socială. A evidențiat că inflația și menținerea echilibrului macroeconomic vor continua să fie provocări importante pentru anul viitor.
„Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării și al echității. Un buget bazat pe investiții și dreptate socială. Un buget în care creșterea economică se regăsește în creșterea nivelului de trai al populației. În același timp, bugetul pe care vi-l propun astăzi (marți – n.r.) este un buget care să facă față provocărilor imediate, pe termen scurt, dar care să pună, totodată, și bazele succesului nostru, pe termen lung. Un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să și pregătească România pentru oportunitățile uriașe din viitor”, spune Marcel Ciolacu.
A anunțat și direcțiile strategice
El precizează că direcțiile strategice pe care se bazează acest buget sunt mai multe. Acestea sunt:
– O strategie economică coerentă, pentru a atinge anul viitor a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 3.4%.
– Investiții record de peste 7% din PIB, mai exact 120 de miliarde de lei din buget, fonduri europene și PNRR. Practic, un plus de 27 de miliarde față de acest an și dublu față de 2021, când au fost doar 59 de miliarde de lei.
– Creșterea veniturilor pentru 12 milioane de cetățeni: pensionari, angajați pe salariul minim, profesori sau personal din administrația publică.
– Un mediu economic mai puternic. Prin accesarea schemelor de ajutor pentru dezvoltare și creare de noi locuri de muncă, dar, în același timp, un mediu economic echitabil, cu adevărat concurențial, cu mai puține scutiri și facilități fiscale.
– Un plan concret de ordonare a cheltuielilor bugetare și un pachet de măsuri de creștere a colectării și combatere eficientă a evaziunii fiscale.
– O garanție fermă pentru securitatea cetățenilor, în contextul războiului de la graniță, prin alocarea unui buget de 2,5% din PIB pentru Apărare.