Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a solicitat, săptămâna trecută, companiei Electrica să factureze consumul de energie la cursul valutar de referinţă al BNR din ziua emiterii facturilor.

Câţiva clienţi ai Electrica au sesizat ANPC, reclamând că societatea emite facturile de energie la un curs mult mai mare decât cel practicat de Banca Naţională a României (BNR). Marian Zlotea, preşedintele ANPC, a declarat că nerespectarea cursului valutar zilnic de referinţă şi facturarea la un alt curs valutar încalcă prevederile Ordonanţei 21/1992 şi că Autoritatea poate sancţiona Electrica cu amenzi între 3.000 şi 30.000 de lei pentru această abatere.

Constantin Chivulescu, directorul economic al companiei Electrica, a declarat pentru Capital că şeful ANPC face o mare greşeală: „Cursul de pe facturi corespunde ultimei modificări din Codul Fiscal, potrivit căreia se ia în calcul cursul de schimb din luna octombrie a lui 2006.“ El susţine că problema nu vizează direct Electrica, ci Ministerul Finanţelor, care este autorul prevederilor din Codul fiscal. „Electrica nu va accepta niciodată această solicitare a ANPC, atâta timp cât aplică actualul cod. Fără modificarea Codului fiscal, orice cerere a Autorităţii este un abuz. Dacă se vor dispune amenzi, vom merge în instanţă, nicio problemă!“, conchide Chivulescu.