Volker Raffel, CEO E.ON România și președinte al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a subliniat că statul trebuie să-i sprijine pe cei vulnerabili, iar prețul energiei ar trebui plafonat doar pentru aceștia.
„Trebuie ca statul să sprijine pe cei vulnerabili, nu trebuie să plafoneze prețul pentru toată lumea. Se vede deja că este prea scump pentru bugetul statului.
Nu trebuie să subvenționăm risipa. Trebuie un preț corect pentru toată lumea, cu sprijin pentru cei vulnerabili”, a spus Raffel pentru Profit.
Volker Raffel spune că prețul energiei ar trebui plafonat doar pentru cei vulnerabili
Raffel a criticat situația actuală de pe bursa de mărfuri, subliniind că aceasta nu este funcțională. Potrivit acestuia, bursa (BRM) trebuie reformată, iar speculatorii care nu oferă garanții ar trebui excluși.
„Această schemă de plafonare a fost introdusă în 2022. Acum 20 de ani România se pregătea de liberalizare. 20 de ani mai târziu suntem încă în pregătire.
Cred că avem o şansă acum să folosim această prelungire (a preţului reglementat/plafon) pentru o pregătire pentru o piaţă liberă funcţională”, a mai spus Volker Raffel.
Guvernul României a decis să prelungească plafonarea prețurilor la energie
La sfârșitul lunii februarie, Guvernul României a decis să prelungească plafonarea prețurilor la energie, care urma să expire la 31 martie 2025.
„Piaţa en-gros, bursa (BRM), nu este funcţională. Acolo ne trebuie un index. Trebuie admişi doar jucători serioşi. Nu speculatori care nu oferă nicio garanţie. Fac ofertă şi apoi dispar când preţul nu le mai convine Astăzi suntem în situaţia în care nu ştie nimeni preţul la energie electrică.
O piaţă funcţională este un avantaj pentru toată economia. O fabrică se decide să investească în România. Se angajează sau nu, trebuie să ştie care e costul energiei. Nu peste o lună, şi peste un an”, a completat Raffel.
Motivele invocate includ:
- Continuarea războiului din Ucraina, care a dus la majorarea prețurilor la gaze;
- Iarna mai friguroasă decât de obicei, care a condus la golirea accelerată a depozitelor de gaze;
- Sprijinul energetic acordat Republicii Moldova;
- Persistența sărăciei energetice în România.

Noile tarife pentru energie
Pentru perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025, prețurile plafonate pentru energia electrică sunt următoarele:
- 0,68 lei/kWh pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 100 kWh, persoanele cu aparate medicale electrice, familiile cu cel puțin trei copii și familiile monoparentale;
- 0,80 lei/kWh pentru consumatorii casnici cu un consum lunar între 100,01 și 255 kWh;
- 1 leu/kWh pentru 85% din consumul lunar pentru IMM-uri, Metrorex, aeroporturi, industria alimentară, agricultură, administrație publică și institute de cercetare;
- 1 leu/kWh pentru spitale, unități de învățământ, furnizori de servicii sociale;
- 1,3 lei/kWh pentru consumatorii casnici și noncasnici care nu sunt incluși în categoriile de mai sus.
Pentru consumatorii de gaze naturale, plafonarea este valabilă până la 31 martie 2026:
- 0,31 lei/kWh pentru clienții casnici;
- 0,37 lei/kWh pentru clienții noncasnici cu un consum anual de până la 50.000 MWh, producătorii de energie termică, parcuri industriale și sisteme de distribuție închise.
Impactul asupra furnizorilor și producătorilor
Guvernul a stabilit o componentă de furnizare pentru activitatea de furnizare a energiei electrice de 73 lei/MWh, în timp ce pentru furnizarea gazelor naturale componenta este de 15 lei/MWh.
De asemenea, producătorii de gaze naturale trebuie să livreze cantități de gaze naturale la prețul de 120 lei/MWh, preț ce poate fi ajustat prin hotărâre de guvern, în funcție de evoluțiile pieței.
Până la 31 decembrie 2026, se va efectua o regularizare a sumelor decontate de la bugetul de stat către furnizori, pe baza datelor transmise către ANRE.