Facturile la energie electrică a milioane de români riscă să explodeze

energie electrica scumpiri

Sursa: Pixabay

Facturile la energie electrică a milioane de români riscă să explodeze dacă aceștia nu trec pe piața concurențială până la expirarea termenului limită, adică 31 martie 2021. Ministrul Energiei a venit cu precizări suplimentare.

Românii nu s-au grăbit să își aleagă un furnizor de energie electrică, lucru ce ar putea să îi coste scump la facturi.

Continuă controversele legate de liberalizarea pieței de energie electrică, în contextul în care pregătirea de către autorități a trecerii consumatorilor casnici de pe piața reglementată pe una concurențială se dovedește a fi un eșec de proporții.

Facturi mai mari pentru milioane de români

Cei şase milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată au în prezent două opțiuni: ori nu fac nimic și rămân cu vechile contracte de pe piața reglementată, în consecință plătesc automat preţuri numite ”de serviciu universal”, care vor fi mai mari cu 13-26%, ori încheie alte contracte în piaţa liberă (concurenţială).

Pentru a evita un șoc negativ în facturile românilor, ANRE a prelungit până la data de 31 martie 2021 termenul până la care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piaţa concurenţială,

Între timp, voci din piață vorbesc despre faptul că ANRE pregătește și alte schimbări importante legate de regulile pieței, menite să avantajeze consumatorul.

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut luni seară declarații în favoarea sprijinirii consumatorilor.

”Vor fi probleme” cu facturile

”Nu era nevoie de tevatura schimbării contractelor de energie electrică. Nu pun termen într-o lună, două sau trei și să-l pun pe om pe drumuri.

Vor fi probleme cu românii plecați de acasă, în străinătate. Dacă locuiește cineva în locuința respectivă totuși își pot face modificarea.

Dar pentru cei din străinătate mă bazez că se pricep să folosească email-ul și e mai ușor. Problema e la cei din mediul rural, persoane în vârstă, care nu se pricep.

De asemenea, pe viitor trebuie să simplificăm procedura de schimbare a furnizorului. Se cer multe acte”, a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei, la Digi24 TV.

Liberalizarea înseamnă că preţurile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achiziţiona toată cantitatea de energie de pe bursă.