Facturile la energie s-ar putea dubla anul viitor

Facturile la energie s-ar putea dubla anul viitor! Cei mai afectați vor fi cei aproape de 5 milioane de consumatori casnici care utilizează mai puțin de 100 kWh și care în prezent plătesc doar 0,68 lei/kWh. Conform calculelor realizate de Asociația Furnizorilor de Energie, începând din 2025, facturile acestora ar urma să se dubleze.

Cu alte cuvinte, românii vor vedea o creștere de cel puțin 30 de lei în facturile lor începând din luna aprilie a anului viitor.

În același timp, Ministerul Energiei nu neagă posibilitatea acestei majorări, dar menționează că lucrează la o schemă de protecție pentru consumatorii vulnerabili. Restul cetățenilor vor plăti prețul real al pieței energetice.

România importă cea mai scumpă energie din Europa

România importă cea mai scumpă energie din Europa. De exemplu, pe 15 iulie, importul de energie a costat 207 euro/MWh, de patru ori mai mult decât în Franța și de zece ori mai mult decât în Norvegia.

Explicația constă în absența contractelor pe termen lung și în condițiile actuale, când producția internă din surse regenerabile a scăzut în perioadele de caniculă, suntem obligați să importăm energie la prețuri mai ridicate de pe o zi pe alta.

În plus, potrivit estimărilor, costurile la energie vor crește și mai mult până în anul 2030, din cauza investițiilor necesare pentru a atinge toate obiectivele de mediu. Distribuitorii anunță că factura la energie va crește cu cel puțin 8 lei, pe fondul acestor investiții.

”Crizele mondiale, începute odată cu pandemia de coronavirus – sanitară, economică, energetică și geo-politică – au determinat autoritățile române să ia măsuri excepționale. În domeniul energetic, aceste măsuri au avut ca efect plafonarea/compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale.

Legislația în acest sens se aplică până la 31 martie 2025. Ceea ce înseamnă că, peste numai câteva luni, această restricție în sectorul energetic va fi ridicată. Pentru a nu crea haos în piață, solicităm autorităților demararea pregătirilor privind re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, astfel încât aceasta să se desfășoare lin, calm, dând posibilitatea economiei, dar şi oamenilor, să se re-adapteze. Numai așa vom putea beneficia cu toții de prețuri corecte la energie și gaze”, a declarat Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Conform legislației în vigoare, consumatorii casnici și industriali beneficiază de energie electrică la prețuri maxime de 1.300 lei/MWh, care includ toate componentele (tarifele de rețele, certificatele verzi, bonusul de cogenerare, accizele și TVA-ul). Plafonarea sau compensarea facturilor se realizează în două etape. În prima etapă, furnizorii suportă din fonduri proprii diferența dintre prețul final plătit de consumatori și prețul pieței, plătind producătorilor, transportatorilor, distribuitorilor și bugetului de stat (TVA și accize). În cea de-a doua etapă, furnizorii sunt decontați de către bugetul de stat pentru sumele cheltuite în numele statului român.

”Toate aceste prevederi creează furnizorilor îngrijorări în plus! Pe de o parte, avem sume nedecontate încă de anul trecut, iar pe de alta OUG 32/2024 stabilește la 700 lei/MWh valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat; un plafon artificial introdus fără o analiză corectă a volatilității prețului din piață.

În plus, ne temem că fondul de Solidaritate și cel de Tranziție Energetică, care a fost alimentat prin supra-taxarea producătorilor atunci când prețurile au fost foarte mari și din care s-au făcut până acum rambursările, nu vor mai fi alimentate suficient pentru decontarea sumelor cheltuite de furnizori pentru susținerea schemelor de plafonare/compensare introduse de autorități. Toate acestea ne creează expuneri mari la riscul de a nu putea recupera la timp sumele cu care furnizorii suportă schema de ajutor a consumatorilor”, a explicat președintele AFEER.

Consumul de energie electrică a atins nivele extrem de ridicate

Reprezentanții AFEER au transmis că, în prezent, din cauza condițiilor meteorologice severe, incluzând coduri roșii de caniculă, consumul de energie electrică a atins nivele extrem de ridicate nu doar în România, ci în întreaga regiune. Această situație a determinat o creștere a prețurilor pe piețele spot.

Potrivit lor, prelungirea acestor condiții ar putea afecta facturile consumatorilor, furnizorilor și bugetului de stat, în conformitate cu legislația referitoare la plafonarea sau compensarea facturilor.