Burduja a subliniat faptul că, în contextul actual, România trebuie să facă tranziția către un sistem mai sustenabil și să depășească dependența de măsuri de sprijin pentru a asigura stabilitate pe termen lung.
Burduja a menționat și că se lucrează la o Ordonanță de Urgență care va reglementa perioada de după 1 aprilie, consultându-se cu piața și cu ANRE.
Sebastian Burduja: Lucrăm în aceste zile intens, ne consultăm
Această Ordonanță va fi publicată la sfârșitul săptămânii, iar deciziile vor fi asumate la nivelul coaliției guvernamentale.
Ministrul a subliniat că instabilitatea de pe piața regională a gazelor și creșterile recente ale prețurilor la energie electrică sunt argumente pentru continuarea unei forme de sprijin pentru consumatorii din România, atât casnici, cât și non casnici. El a afirmat că este important să se mențină stabilitatea prețurilor în facturi și o inflație cât mai mică.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat recent pentru postul B1 TV că autoritățile lucrează intens la o Ordonanță de Urgență care va reglementa perioada de după 1 aprilie, când va expira schema de plafonare a prețurilor pentru energie. Potrivit acestuia, se află în curs de consultare cu piața energetică, ANRE și alți actori implicați pentru a găsi soluții pentru menținerea unui preț stabil pentru consumatori.
În contextul în care prețurile la energie sunt mai mari în Europa și impactează puterea de cumpărare a consumatorilor, această abordare ar putea ajuta la limitarea efectelor economice negative ale crizei energetice.
“La Ordonanța de Urgență care va reglementa perioada de după 1 aprilie lucrăm în aceste zile intens, ne consultăm, bineînțeles, cu piața, cu ANRE, cu toți ceilalți actori implicați”, a punctat ministrul.
”Ea va fi publicată la finalul acestei săptămâni, după care va exista, bineînțeles, o decizie la nivelul coaliției sau și înainte de publicarea ei și, sigur, un proces de avizare interministerială cu Ministerul de Finanțe, cu toți cei care finanțează această schemă de compensare-plafonare.
Punctul meu de vedere este că, în acest moment, având în vedere instabilitatea de pe piața regională a gazelor, creșterile din ultimele luni de prețuri la gaz, la nivel european, care nu se reflectă în facturi tocmai datorită acestei scheme de compensare-plafonare, creșterile de preț la energie electrică de nivel european, undeva la 25 % mai mari astăzi decât acum câteva luni, toate aceste elemente sunt argumente pentru continuarea unei forme de sprijin pentru consumatorii din România, atât casnici, cât și noncasnici, pentru a avea stabilitate, un preț bun în facturi și o inflație cât mai mică”, a mai declarat Sebastian Burduja.
„Cu siguranță va fi o decizie asumată la nivel guvernamental”
Ministrul Energiei a mai fost chestionat dacă decizia va tinde spre continuarea măsurii sau spre eliminarea acesteia, în contextual în care ministrul Finanțelor a anunțat că România nu-și mai permite să plătească din bugetul de stat această schemă de compensare-plafonare pentru facturile românilor.
“Asta va comunica cu exactitate coaliția. Îl apreciez foarte mult pe colegul meu de Guvern, pe domnul ministru Tanczos Barna și avem un dialog constant pe această temă și nu doar pe această temă.
Cu siguranță va fi o decizie asumată la nivel guvernamental și se va reflecta și în proiectul de Ordonanță de Urgență pe care îl vom pune în transparență la finalul acestei săptămâni”, a punctat Burduja.