La vară, facturile ar putea scădea cu 5%-10%
Președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a anunțat că, la vară, se așteaptă o reducere a facturilor cu aproximativ 5%-10%. Scăderea se va simți în special la consumatorii care utilizează peste 250 de kilowați/h pe lună și la cei care aveau un tarif ridicat de 1,3 lei pe kilowatt/oră, cu TVA inclus. Ei vor fi cei mai avantajați. Vor observa o diferență în costurile legate de facturarea gazelor naturale.
În schimb, pentru cei care au un consum minim în prezent, probabil nu se va înregistra o reducere semnificativă a valorii facturii. Plafonul minim actual se aliniază cu ofertele existente pe piață, astfel că ei nu vor beneficia în mod direct de schimbările actuale.
„În principiu, vom avea astfel de situații (facturi mai mici cu 5-10% – n.red.), în special la nivelul celor care consumă în momentul de față peste 250 de kilowați/h pe lună și cei care aveau un plafon foarte ridicat 1,3 lei pe kilowatt/oră, cu TVA inclus – aceștia vor fi principalii beneficiari și vor resimți un impact în ceea ce privește factura gazelor naturale”, a explicat expertul.
Facturile la energie electrică nu vor scădea, în ciuda preţurilor negative ale tranzacţiilor pe bursă cu energia electrică
A reamintit, însă, că facturile la energie electrică nu vor scădea, în ciuda preţurilor negative ale tranzacţiilor pe bursă cu energia electrică. Nu este vorba despre un paradox, ci despre o consecință a evoluțiilor recente în domeniul energiei.
Dezvoltarea intensă a resurselor regenerabile, în special a panourilor fotovoltaice, duce la o producție crescută de energie. În cazul în care producția se aliniază cu o scădere a consumului sau cu un consum redus în timpul zilei, surplusul de energie nu poate fi utilizat eficient.
Această situație conduce la încercarea de a vinde surplusul de energie. În multe cazuri nu există cumpărători disponibili. Acest lucru poate duce la situații în care prețurile energiei devin negative. În România, în special în perioadele cu producție solară, consumul de energie este scăzut sau aproape inexistent, rezultând în vânzări la export la prețuri reduse.
Soluția ar fi dezvoltarea sistemelor de stocare a energiei pentru a putea transforma energia în electricitate în momentele de cerere, cum ar fi seara, noaptea sau dimineața. Până acum, sistemele de stocare nu sunt suficient de dezvoltate pentru a gestiona eficient surplusul de energie.
„Din păcate, nu putem beneficia de pe urma acestei situații și tocmai de aceea recomandarea noastră aceasta este: cât se poate de repede politicile naționale să conveargă către stocare, să conveargă către obligația ca tot ceea ce înseamnă capacități noi de producere a energiei electrice să vină mână în mână cu stocare acestei energii electrice, ca și cu alte echipamente”, a declarat el pentru Antena 3 CNN.