Când se va lua o decizie privind schema de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze
Sebastian Burduja a declarat joi, într-o conferință de presă, că unul dintre scenariile aflate în discuție prevede menținerea schemei de compensare-plafonare și după 1 aprilie 2025. O decizie finală în acest sens va fi luată până pe 1 februarie.
„Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel puţin în situaţia proiectului de buget şi bugetului adoptat pentru anul trecut. Dacă vă amintiţi, Ministerul Energiei a primit un miliard de lei şi Ministerul Muncii cam tot atât, ceea ce ar da un spaţiu de respiro furnizorilor.
De ce este important? Pentru că unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, aşa cum este astăzi, pentru trei-şase luni, având în vedere că situaţia în regiune este complicată, având în vedere creşterile de preţ la gaz, mai ales pe piaţa internaţională şi având în vedere că vrem să îi protejăm pe clienţii finali. Vom lua decizia până la finalul lunii ianuarie”, a spus acesta, potrivit Agerpres.
Ministrul Energiei a anunțat că se vor reuni din nou în cadrul Comitetului interministerial pentru a alege cea mai bună opțiune. Acesta a spus că, în orice caz, o decizie ar trebui să fie luată până la data de 1 februarie.
„Ne vom reuni din nou în cadrul Comitetului interministerial şi vom alege cea mai bună opţiune: păstrăm schema actuală exact aşa cum e, ţintim mai bine sprijinul pentru consumatorii vulnerabili şi subvenţionăm pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie, şi nu pe baza nivelului de consum, cum s-a mers până acum, sau optimizăm într-un alt fel schema de compensare-plafonare actuală.
Asta înseamnă să renunţăm la unul dintre praguri sau să ajustăm un altul. Vom vedea. În orice caz, până la 1 februarie ar trebui să avem o decizie luată”, a spus el.
Ministerul Energiei a efectuat plăți de 17 miliarde de lei către furnizori
Sebastian Burduja precizat, totodată, că până în prezent, Ministerul Energiei a efectuat plăți către furnizori în valoare de 17 miliarde de lei, iar Ministerul Muncii a plătit deja aproximativ 10 miliarde de lei. De asemenea, datoriile către furnizori nu sunt mai mari decât erau în trecut.
Oficialul a menționat că lucrează bine cu Autoritatea și este convins că, în cel mai scurt timp, trebuie găsite soluții, având în vedere presiunea mare asupra furnizorilor. El a adăugat că există și câteva situații mai delicate și că nu doresc, sub nicio formă, să se ajungă în situația în care un furnizor, de exemplu, să nu poată plăti distribuitorul.
„Până acum, Ministerul Energiei a făcut plăţi de 17 miliarde de lei în cadrul acestei scheme (de compensare, n.r.) şi, din ceea ce ştim, Ministerul Muncii, undeva la 10 miliarde de lei. Aşa cum ştiţi, noi compensăm pentru clienţii non-casnici, mediul economic, iar Ministerul Muncii pentru clienţii casnici. Datoriile către furnizori, la această dată, nu sunt mari în raport cu cât au fost în trecut. Deci, la Ministerul Energiei 165 de milioane de lei, am avut şi miliarde, dar sunt multe cereri în validare la ANRE.
Lucrăm bine cu Autoritatea şi sunt convins că, în cel mai scurt timp, trebuie găsite soluţii, pentru că presiunea pe furnizori este mare. Sunt şi câteva speţe mai delicate şi nu vrem să se ajungă sub nicio formă în situaţia în care un furnizor, de exemplu, să nu poată să plătească distribuitorul şi se trezeşte cu portofoliul de clienţi aruncaţi în FUI (Furnizori de Ultimă Instanţă, n.r.). Asta va genera efecte în lanţ. Ne vom strădui să evităm un asemenea scenariu”, a afirmat el.
Sebastian Burduja a anunțat un proiect de reformare a Ministerului Energiei
Tot joi, Sebastian Burduja a anunțat că va iniția un proiect de reformare a Ministerului Energiei, proiect care are ca scop reducerea schemei de personal.
Oficialul a declarat că va prezenta pe scurt prioritățile asumate pentru anul în curs, punând accent pe câteva direcții cheie. El a început prin a evidenția un pilon fundamental al programului de guvernare, respectiv reforma sectorului energetic, care include atât reforma Ministerului Energiei, cât și schimbările necesare în cadrul companiilor din acest sector.
”Astăzi vă voi prezenta pe scurt priorităţile pe care ni le asumăm pentru anul în curs, pe câteva direcţii principale, şi o să încep cu un pilon care este fundamental şi pentru programul de guvernare. Se numeşte reformă: reforma sectorului energetic şi, de fapt, reforma Ministerului Energiei şi reforma companiilor din sectorul energetic.
Constatăm cu toţii că România este într-o situaţie delicată din perspectiva echilibrului fiscal-bugetar. Şi cred că este o chestiune de răspundere, de bun simţ, să dăm un exemplu şi pentru alte ministere, şi pentru alte instituţii publice, şi pentru alte companii de stat, luând câteva măsuri”, a declarat el.
Mai multe puteți citi aici.