Potrivit ultimelor informații, facturile la gaze vor fi uriașe și în următoarele luni, nu doar iarna. Mai exact, începând cu data de 1 aprilie, când statul nu va mai acorda compensaţiile la energie, iar plafonarea preţurilor va dispărea, facturile vor deveni uriașe.
În acest context, specialiştii din sector spun că măsurile de sprijin ar trebuie prelungite. Trebuie menționat însă faptul că românii nu vor plăti însă deocamdată aceste preţuri astronomice, atât timp cât sunt în vigoare legiile plafonării şi compensaţiei, adică până la sfârşitul lunii martie.
De la 1 aprilie însă, statul îşi va lua însă mâna de pe consumatori. Deși Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei consideră că aceste măsuri de sprijin ar trebui prelungite, asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie susţine că aceste ajutoare nu ar trebui să fie acordate tuturor.
Până în momentul de față autorităţile nu ştiu ce se va întâmpla când dispare sprijinul statului. Dintre toate bunurile şi servicile, în ultimul an, gazele s-au scumpit cel mai mult, cu 49%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Inclusiv cei de la ANRE sunt îngrijorați de situația actuală. Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) spune că nu a mai văzut niciodată o astfel de situație.
Lovitură fără precedent pentru români
Totodată, el a vorbit și despre legea 259/2021 privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie, care în opinia sa ar trebui modificată, pentru a nu apărea probleme şi mai mari. Mai exact, oficialul ANRE susține că legea nu este bună nici pentru clienți, nici pentru actorii din piață.
Potrivit acestuia, este nevoie de o serie de modificări pentru ca impactul să nu fie unul mai mare.
„Eu nu o văd o lege foarte bună nici din perspectiva clienţilor, din a actorilor din piaţă. Cel mai frustrant este că atât în procesul de elaborare a ordonanţei de urgenţă, dar şi la aprobarea legii în Parlament, păstrând o echidistanţă între consumator sau furnizori, am semnalat nişte lucruri de care nu s-a ţinut cont şi acum au impact în piaţă şi cred că această Lege 259 ar trebui ajustată în anumite puncte pentru a evita o situaţie şi mai gravă, pentru a nu apărea alte probleme în piaţă”, a continuat Nagy-Bege.
Oficialul ANRE a adăugat că există cel puţin două aspecte în această lege care nu au efect benefic asupra pieţei şi mai mult dăunează decât ajută. Este vorba despre supraimpozitarea producătorilor de energie şi plafonarea preţului.
„Cea mai evidentă este extraprofitul producătorilor, dar nu cu extraprofitul am probleme, ci problema este că se impozitează şi energia cumpărată din piaţă de aceşti producători. Ar fi trebuit ca acest impozit să fi fost impus doar pentru cantităţile produse. Exact producătorii din surse regenerabile sunt cei mai afectaţi, pentru că ei cumpără mult din piaţă pentru echilibrare”, a exemplificat reprezentantul ANRE.