Facturile vor suferi câteva schimbări, acum că au fost adoptate diverse modificări la legea de aprobare a ordonanței pentru compensarea facturilor la energie. Schimbările aprobate de senatorii din comisiile economice vizează facturile atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.
Ce schimbări au fost făcute?
Noile modificări adoptate, luni, de senatorii din comisiile economice cuprind:
Plafonarea prețului la gaze.
Plafonarea prețului la energie electrică.
Compensații mai mari la facturi pentru consumatori casnici.
Amânarea plății facturilor cu șase luni pentru consumatorii vulnerabili, la cerere.
TVA redus pentru firme.
Exceptare de la plata certificatelor verzi și a accizei.
Ajutorul pentru consumatorii vulnerabili
Persoanele care intră în categoria „consumatori vulnerabili” vor putea beneficia de următoarele ajutoare, potrivit legii:
– ajutor pentru încălzirea locuinţei;
– ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;
– ajutor pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;
– ajutor pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.
„Pentru un pensionar cu o pensie minimă în momentul de față, dacă pentru sezonul rece, sprijinul la factura de energie era de aproximativ 100 de lei, acum, pe noua lege a consumatorului vulnerabil, sprijinul va fi de aproximativ 600 de lei în perioada sezonului rece plus extrasezon, prin cele două tipuri de sprijin: subvenție și supliment.”, a precizat Raluca Turcan.
Facturile la energie
Din dorința de a stompa criza energiei prin care trece România, comisiile economice reunite au votat în unanimitate, luni, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.
Partidul Social Democrat a propus posibilitatea de amânare a plăţii facturilor cu şase luni, doar pentru consumatorii vulnerabili. Pe lângă toate acestea, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare.
În cazul Partidului Național Liberal, amendamentele au prevăzut:
Majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici.
Plafonarea preţului pentru consumatorii casnici. Exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA pentru cei noncasnici.