AZI încep înscrierile la facultăţile din Bucureşti. Care dintre ele îţi dă şansa unui loc de muncă mai bine plătit?

Cei care au reuşit să treacă cu bine de bacalaureatul de anul acesta mai au un hop de trecut: admiterea la facultate. alegerea lor este importantă, întrucât preferinţele angajatorilor se schimbă de la un an la altul. Cele mai prețioase diplome de licență sunt cele din domeniul IT, cele de la Limbi Străine rare și cele din domeniul bancar, potrivit specialiștilor HR.

Absolvenții de facultăți cu profil tehnic, cum ar fi matematica și informatica, își găsesc cel mai repede de lucru și sunt plătiți cel mai bine, chiar și în pozițiile de entry-level. Un absolvent de Automatică și Calculatoare de la Politehnică de-abia ieșit de pe băncile amfiteatrului câștigă un salariu lunar cuprins între 550 (sau 600) și 800 de euro, cu posibilitate de creștere peste 1000 de euro, în funcție de firma angajatoare. Cele mai multe job-uri apar în domeniul IT, iar vizați sunt cei care cunosc programare, web design sau online content-management.
Înscrierile la Universitatea Politehnica din Bucureşti se fac în perioada 16 – 21 iulie, iar concursul de admitere se va desfăşura în zilele de 23 şi 24 iulie. Pentru anul universitar 2012-2013, UPB organizează concurs de admitere în anul I de studii universitare de licenţă (cursuri de zi) cu durata de 4 ani, în cadrul a 15 facultăţi. Admiterea se realizează pe baza a două probe scrise (test grilă), pentru 8 dintre facultăţile UPB, iar pentru celelalte 7 facultăţi se va face pe baza unei probe orale-interviu şi pe baza rezultatelor examenului de Bacalaureat.
Şansă fără BAC
În acest domeniu există speranţă chiar şi pentru cei care nu au absolvit bacalaureatul, dar care au urmat cursuri de specializare IT. " Angajăm sau primim în Internship studenţi, absolvenţi de Facultate sau persoane care doresc sa îşi reorienteze cariera către industria IT neavând experienţă anterioară relevantă. Cred ca un tânăr absolvent de liceu fără Bacalaureat se gândeşte mai degrabă să îşi petreacă vara învăţând. Dar, desigur, nu avem idei preconcepute: un candidat fără examenul de Bacalaureat poate avea potenţial mai bun decât un altul cu studii superioare, asa că doar interviurile pot decide", a declarat Oana Cuţui, HR Director la compania TotalSoft.
Vorbitorii de limbi străine "exotice", la mare căutare
Cei care cunosc limbi străine rare, cum ar fi cele nordice sau chiar mai exotice (hindi, chineză, japoneză) primesc un salariu cu cel puțin 20% mai mare în poziții de entry level decât un candidat care nu cunoaște limba străină respectivă.
Înscrierile la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti au început pe 9 iulie şi continuă până pe 18 iulie. Cele mai multe locuri la buget, 56, sunt la specializarea engleză, urmată de franceză şi de traducere şi interpretare în limbile engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă şi rusă. Bătaia mare se va da pentru specializările în limbile chineză, arabă, hindi, portugheză, neerlandeză, rusă, turcă, persană, latină sau studii iudaice, unde sunt câte 15 locuri la buget şi cel mult 36 la taxă.
Domeniul bancar rămâne în topul salariilor
Chiar dacă în domeniul bancar nu mai apar multe oferte de muncă, acesta rămâne în topul salariilor. De pildă, un proaspăt absolvent de ASE – Finante Bănci poate primi un salariu cuprins între 550 și 800 de euro.
Înscrierile la admiterea la cursurile de licenţă ale Academiei de Studii Economice se vor face pentru învăţământul de zi între 17 şi 21 iulie, iar pentru învăţământul la distanţă în două etape între 16 şi 20 iulie şi 23 – 27 iulie. Susţinerea probei scrise de competenţă lingvistică pentru candidaţii înscrişi la programe cu predare într-o limbă străină la învăţământul de zi va avea loc în 23 iulie, iar rezultatele vor fi afişate după numai o zi, în 24 iulie. Cea de-a doua etapă a admiterii la învăţământul la distanţă la ASE va avea loc între 10-13 septembrie.
Umaniştii şi "boemii", cele mai mici salarii
Cei care au studiat în facultate discipline cu profil uman, cum ar fi literele, jurnalismul sau relațiile publice nu trebuie să se aştepte la salarii mari, cu mici excepţii. Aceştia trebuie să se îndrepte spre online sau să își facă un blog pentru a se promova singuri în absența experienței. Salariul pentru un tânăr comunicator nu depășește 500 de euro și pornește de la 350 de euro.
Cel mai prost plătiți la început și pe parcursul carierei sunt absovenții de medicină, avocatură, regie și actorie sau arte plastice. Astfel, pentru cei se îndreaptă către specializări universitare mai boeme, talentul va fi decisiv pentru a câștiga bani de trai.
Înscrierile s-au prelungit la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială şi la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării până la data de 16 iulie, la Facultatea de Matematică şi Informatică, Facultatea de Istorie şi Facultatea de Geografie – până la data de 17 iulie, la facultăţile de Litere, de Ştiinţe Politice, de Drept, Biologie, Administraţie şi Afaceri, Biologie, CREDIS – Administraţie şi Afaceri ID. La Facultatea de Fizică înscrierea s-a prelungit până la data de 19 iulie, la Facultatea de Chimie şi Facultatea de Filosofie până la data de 20 iulie, iar la Facultatea de Geologie şi Geofizică până pe 21 iulie.

Înscrierile la UMF "Carol Davila" se fac între 16 şi 22 iulie, la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti între 16-25 iulie, ia la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti între 16 şi 23 iulie.