Tot mai mulţi tineri care vor să studieze medicina, dar nu găsesc locuri pentru studiu în țara lor sunt atrași de universităţi din România, precum cele din Timişoara, Cluj sau Bucureşti.
Potrivit ediției de astăzi a cotidianului austriac Die Presse, universitățile românești au descoperit de multă vreme în studenţii străini o sursă de venit, întrucât taxele de studiu sunt cuprinse între 3.000 şi 5.000 de euro pe an.
De asemenea, la studiile în limbi străine se plătesc 4.000 de euro pe an, de peste trei ori mai mult decât la cele în limba română.
"Vroiam neapărat să studiez medicina. Însă cu rezultatul meu la bacalaureat aş fi aşteptat zece semestre pentru un loc", explică Raffaela, care studiază pentru ultimele examene înainte de vacanţă, după care va pleca acasă, în Germania.
Ea studiază de un an la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş".
În Germania, mulţi absolvenţi se lovesc de obstacolul mediei atunci când vor să urmeze medicina. Unii dintre ei îşi încearcă norocul în Austria. Germanii formează aproape jumătate dintre candidaţii pe cele 10.500 de locuri din Austria dar din cauza reducerii numărului de locuri pentru străini, puţini reușesc să obțină un loc.
Din 1997, la facultatea de medicină din Timișoara sunt oferite studii de medicină în limbile engleză sau franceză. "Înainte, oferta atrăgea mai ales studenţi din afara Europei, de pildă din Nigeria şi India", spune Agnes Balint, şefa biroului de relaţii internaţionale al universităţii. De câţiva ani, numărul studenţilor din UE a crescut.
În timp ce românii trebuie să treacă un test de admitere (cei mai buni sunt scutiţi de taxe), pentru cei de la filiera internaţională intrarea este mult mai puţin complicată: nu este necesar test de admitere, fiind suficiente o diplomă de bacalaureat tradusă şi un certificat pentru limbile de curs engleză sau franceză.
Pentru universitatea timişoreană, filiera de studii în limbi străine este un sprijin financiar, în condiţiile unui buget limitat.
SURSA: Agerpres