"Revigorarea concurenţei la medicină a fost bazată pe două argumente: încet încet, profesia îşi redobândeşte statutul social, şi apoi gândul candidaţilor că are un loc de muncă asigurat, dar nu aici, ci în străinătate", spune cu dezamăgire Vasile Astărăstoae.
Spre deosebire de România, în ţări precum Franţa sau Marea Britanie, spitalele angajează absolvenţi de medicină fără rezidenţiat pe salarii mult mai mari. "Te primesc ca rezident după ce ai terminat facultatea şi ca specialist după rezidenţiat, dar au şi internship-uri care sunt echivalentul rezidenţiatului. Te mai primesc şi ca medic de medicină generală, cum ai terminat facultatea sau în sistemul de asistenţă socială, numai cu diplomă de facultate. Cererea este foarte mare pentru fiecare dintre situaţii", adaugă preşedintele CMR.
Diferenţele de salarizare le puteţi vedea în fotografia din galeria de mai sus: 200 de euro primeşte lunar un medic rezident în România, în timp ce media UE este de 1.100 de euro.
Colegiul este în discuţii cu Guvernul de foarte mult timp, pentru majorarea salariilor rezidenţilor, categoria principală de medici care pleacă din ţară cu sutele, an de an.