PERFORMANTE: Conexiunea dintre studii si piata muncii este un capitol care lasa de dorit

Au inceput inscrierile la facultatile particulare. Mai devreme decat la stat. si tin mult mai mult. Pana inspre iarna, la unele. Toate se intrec in oferte, care de care mai tentante. Este invatamantul
pe bani sau cel particular o alternativa?




Am incercat sa aflam provocand universitatile particulare sa ne raspunda la un set de intrebari, mult mai elaborat decat in cazul facultatilor de stat. Cu exceptia invatamantului teologic, am purtat corespondenta si convorbiri directe cu 26 de universitati, din cele 32 acreditate. Din 149 de facultati ne-au raspuns opt. De fapt, raspunsuri la chestionarul trimis am primit doar de la cinci: Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii Hyperion, Universitatea Athenaeum, Facultatea de Finante, Contabilitate si Informatica si Facultatea de Administratie Publica, Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Istorie din Bucuresti si Facultatea de Contabilitate si Finante din Campulung Muscel. Doar acestea au demonstrat ca le pasa de tot ce se intampla in cadrul sistemului propriu de invatamant si cu studentii lor.



Restul, adica 145 de facultati particulare, au facut demonstratia ca nu le pasa decat de bani, probabil. Cum altcumva am putea decodifica raspunsul rectorului Nicu Trandafir, de la Universitatea Europeana Dragan din Lugoj, caruia, la telefon, i-am comunicat faptul ca termenul fixat se mai poate prelungi, ceea ce am si facut, dovada ca de-abia acum scriem despre facultatile particulare: “…nu putem raspunde exhaustiv tuturor intrebarilor dvs. – ne scrie pe e-mail. Pentru realizarea informarii complete, ar trebui sa blocam activitatea secretariatelor cateva zile, iar in aceasta perioada institutia se afla in cursul sesiunii de examene.



Putem reveni cu un raspuns complet in luna septembrie.” Decanul Ion Zavoianu de la Facultatea de Geografie ne scrie: “Noi apartinem de Universitatea Spiru Haret, si ca urmare solicitarea dvs. trebuia adresata conducerii Universitatii, care decide si ne solicita sau nu.” Cum au putut ceilalti doi decani, de la Facultatea de Istorie si de la Facultatea de Contabilitate si Finante din Campulung Muscel sa ne raspunda, ultimul cu detalii care ne-au impresionat prin responsabilitatea dovedita? Or fi avand alt rector! Tot la rector ne-a trimis si Dumitru Gheorghiu, de la Facultatea de Psihologie a Universitatii Titu Maiorescu. Desi am purtat corespondenta si cu rectoratele, tot nu am primit raspunsuri.


Am inceput atunci sa studiem cu atentie site-urile facultatilor particulare. Multe trase la indigo, cu fel si fel de garantii legate de recunoasterea internationala a diplomelor. Multe focalizate doar pe ilustrarea spatiilor de invatamant, pline de poze cu cladiri si sali de curs. Doar ocazional am descoperit CV-urile unor profesori, si la fel de rar explicatii cu privire la perspectivele de lucru in domeniul specializarilor oferite. In schimb, am gasit pe internet informatii defaimatoare despre multe facultati. Probleme cu rectorii si profesorii, cu diplomele, cu sistemul de examinare a studentilor, comentarii despre superficialitatea cursurilor sau practicile “neacademice” de promovare… Vestile rele circula mult mai repede decat cele bune! Dar multor facultati particulare, la fel ca si celorlalte, ale statului, putin le pasa in acest moment de imaginea care se creeaza dincolo de ceea ce cred ele singure despre ele. Solicitarile candidatilor curg.

La fel si banii lor. si daca nu curg, inca pica!

Cu siguranta, peste putini ani, “robinetul” candidatilor nu va mai avea acelasi debit. In 2010, daca statul va mentine aceeasi oferta (fara taxe), locurile de admitere vor fi acoperitoare pentru toti absolventii de liceu. si tot atunci se asteapta schimbari ale actualului sistem (3-2-3) de-abia implementat la nivel universitar si postuniversitar, deoarece nu a dat roadele asteptate in tarile avansate in experimentari. Integrarea va dovedi absolventilor carora li s-au “vandut” diplome recunoscute international pe piata muncii ca nici o tara nu angajeaza doar pentru ca pe ele sunt trecute niste credite acceptate peste tot, numeric. In acest moment, posturile scoase la concurs pentru romani, de diferite institutii ale Uniunii Europene, nu pot fi ocupate pentru ca solicitantii nu corespund cerintelor minime de pregatire si nu au competentele necesare. Nu corespund nici pentru posturile anuntate de diferite institutii prestigioase din Romania.

Cum alegi
o facultate?

Care sunt criteriile dupa care trebuie sa te ghidezi? Daca vrei sa-ti “cumperi” o diploma, sistemul de invatamant este la fel de permisiv si la stat, si la particular. Fiecare isi are pretul sau. Afisat sau ascuns. Daca vrei sa inveti si sa iti construiesti o cariera, informatiile oferite pe site-uri sau prin publicitatea facuta nu ajuta, pentru ca nu ofera nici o garantie. Sunt goale de continut. Nici o facultate nu este asaltata de angajatori si, ca urmare, nici una nu pomeneste de reusita absolventilor. Nici una nu se lauda cu performantele in cariera ale absolventilor. Nici una nu vorbeste de stagii de practica, altele decat cele formale, in companii, care sa asigure posibilitatea studentilor de a stabili o relatie de colaborare pe termen mai lung cu un potential angajator. Nici o firma de recrutare nu se mandreste cu absolventi plasati imediat dupa absolvire in specialitatea lor, pe posturi bine platite. Pentru ca nu exista nici o legatura cu piata muncii.



“Nu pot eu sa stau acum sa urmaresc absolventii. Multi lucreaza in strainatate”, ne comunica telefonic un decan de la Universitatea “Vasile Goldis” din Arad. Poate lucreaza la cules de capsune in strainatate. Sunt multi absolventi care pleaca oriunde pot castiga, oricum, un ban in plus fata de ceea ce le ofera piata muncii din Romania. Cum la fel de multi lucreaza in Romania ca vanzatori sau casieri in supermarketuri. Diploma i-a ajutat sa fie selectionati preferential. Adica in fata unui alt candidat, cu studii liceale. Si atunci, cum alegi o facultate? si de ce o faci? Cum decizi ca intre nenumarate facultati cu profil umanist, asa cum sunt majoritatea celor particulare, una ar fi mai buna decat alta? Nici macar preturile nu difera semnificativ. Pentru ca informatiile care intereseaza cu adevarat nu exista sau sunt tinute de rectori sub cheie, dai cu banul… Daca pica pajura, dai la stat, pe locurile cu taxa, daca pica “cap” dai la particular.