Făină de insecte, interzisă în prepararea produselor tradiționale românești

cozonac

SURSA FOTO: Dreamstime

Făină de insecte în România? Senatul a votat marți, 5 septembrie, o nouă lege referitoare la acest tip de făină. Iată ce s-a decis în legătură cu produsele tradiționale românești.

Făină de insecte, legea care interzice folosirea ei în produsele tradiționale

Făină de insecte în România? Senatul interzice de astăzi, prin proiect de lege, folosirea ei în compoziția produselor tradiționale românești.

Proiectul a fost depus în Parlament chiar de către premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Acest lucru a avut loc încă din luna aprilie 2023. La acel moment, Ciolacu declara că prin acest proiect se dorește protejarea produselor tradiționale românești.

„Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale”.

Marcel Ciolacu argumenta că astfel România calcă pe urmele altor țări europene care au luat aceeași decizie. El preciza că proiectul include obligația ca produsele care conțin astfel de ingrediente să fie expuse într-un spațiu special în magazine.

„Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse” anunța Marcel Ciolacu.

Legea a fost votată pe 5 septembrie în Senat cu 64 de voturi „pentru”, zece „contra” și 12 abțineri. Aceasta urmează să fie trimisă către Camera Deputaților.

SURSA FOTO: Dreamstime

Diferențe între făina de grâu și cea din insecte

Făina de insecte este un produs alimentar considerat inovator. Ea a câștigat popularitate în ultimii ani ca o sursă alternativă de proteine. Aceasta este obținută prin procesarea insectelor, cum ar fi greieri, gândaci sau larve, într-o pulbere fină, care poate fi utilizată în diverse produse alimentare.

Cu toate acestea, profesorul universitar Petru Alexe, fostul decan al Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați, consideră că făina de insecte vine și cu riscuri.

„Produsele obținute din insecte aduc un aport proteic major, dar anumite studii invocă un dezechilibru între aminoacizi, în special metionină și glizină, comparabil cu laptele de soia”, a explicat profesorul pentru „Adevărul”.

Făina de insecte poate veni cu riscuri de alergii și îmbolnăvire cu bacterii și virusuri deoarece mii de insecte pot fi folosite în domeniul alimentar.

„Aceste insecte pot fi purtătoare de germeni microbiologici, asta însemnând bacterii și virusuri care pot afecta sănătatea umană. Tocmai de aceea recomandarea noastră este ca aceste insecte să fie tratate termic foarte bine fie în fabrică, în ciclul de producție, fie la nivel gastronomic. Ideea este să hrănim, nu să îmbolnăvim lumea”, susține profesorul Petru Alexe.