Călin Georgescu și-a construit imaginea publică apelând la afilieri cu organizații internaționale de renume, precum Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Clubul de la Roma. Deși aceste asocieri ar fi trebuit să-i consolideze autoritatea și expertiza, mai multe verificări dezvăluie discrepanțe majore între afirmațiile sale și realitate, susțin criticii candidatului independent.

Călin Georgescu, vizat de noi critici

Georgescu a declarat în repetate rânduri că a lucrat pentru ONU, însă detaliile relevă o realitate diferită. El nu a fost niciodată angajat direct al organizației. Activitatea sa s-a desfășurat în cadrul United Nations Global Sustainable Index Institute (UNGSII), o fundație independentă, fără nicio legătură formală cu Națiunile Unite. Această fundație, înființată în 2017, avea sediul într-un sat elvețian, ceea ce subliniază caracterul modest al instituției comparativ cu imaginea sugerată de denumirea sa.

În CV-ul său, Georgescu a descris funcția de „director executiv al Indicelui Global al Sustenabilității al Națiunilor Unite”, o formulare care poate induce în eroare, sugerând o poziție oficială la ONU. De fapt, el a fost raportor special, un expert independent desemnat să investigheze efectele transportului de deșeuri toxice asupra drepturilor omului.

Poziția de raportor special, ocupată de Georgescu începând cu 2010, a fost obținută printr-o propunere a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României.

Mandatul său presupunea investigarea impactului transportului și traficului ilicit de produse și deșeuri toxice asupra drepturilor omului, o activitate care implică examinarea situațiilor, monitorizarea cazurilor și întocmirea de rapoarte. Această funcție este independentă și nu echivalează cu o poziție executivă sau administrativă în cadrul ONU, cum ar fi cea de „secretar general” în agențiile ONU.

Călin Georgescu a pretins și apartenența la Clubul de la Roma, o organizație internațională recunoscută pentru analiza problemelor globale. În realitate, el a fost membru al Asociației Prietenii Clubului de la Roma din România, o entitate care, potrivit istoricului Matei Udrea, era „un fan club” fără vreo recunoaștere oficială din partea Clubului de la Roma sau vreo afiliere directă cu acesta.

Călin Georgescu
SURSA FOTO: Facebook, Călin Georgescu

Istoricul Matei Udrea spune că afirmațiile sunt exagerări

Istoricul Matei Udrea a subliniat că multe dintre afirmațiile lui Georgescu sunt exagerări sau invenții. Udrea a precizat că Georgescu „și-a inventat biografia”, asociindu-se cu organizații private care utilizau denumiri similare cu cele ale unor instituții internaționale prestigioase. Astfel, Georgescu a încercat să proiecteze imaginea unui expert global, deși activitatea sa reală nu susține aceste pretenții, susțin criticii candidatului

Într-o postare pe rețelele sociale, Udrea a menționat că Georgescu nu a fost niciodată membru al Clubului de la Roma, nu a lucrat pentru ONU și nu a avut vreo legătură semnificativă cu Mircea Malița, așa cum pretinde. Istoricul susține că Georgescu ar fi un „șarlatan”, subliniind modelul repetitiv al asocierilor sale cu organizații obscure care poartă nume similare cu cele celebre.