Ministerul Apărării Naţionale acuză că unele aşa-zise “dezvăluri” apărute în presa din România reprezintă de fapt informaţii false şi manipulări.
Mai precis, este vorba despre informaţiile publicate în urmă cu o săptămână de către Newsweek. Publicaţia condusă de către Sabin Orcan (foto) anunţa în exclusivitate că, la Bruxelles, „Comisia Europeană a demarat o nouă procedură pilot împotriva României prin care investighează controversata afacere a blindatelor Piranha V”.
Articolul Newsweek prezintă şi o serie de documente şi notează că această „afacere ar putea să genereze o nouă procedură de infringement împotriva României”, iar Comisia Europeană „controlează cum s-a făcut cooperarea industrială” în procesul de înzestrare.
Pe de cealaltă parte, Ministerul Apărării, prin intermediul platformei InfoRADAR, lansate recent pentru combaterea ştirilor false, vine să contrazică informaţiile publicaţiei lui Sabin Orcan, scrie DCNews.
“O deformare a realităţii şi o formă de manipulare”
MApN precizează următoarele: „Cu privire la speculaţiile de presă referitoare la o aşa-zisă acuzaţie care ar fi fost formulată de Comisia Europeană la adresa României faţă de legalitatea contractului de achiziţie a blindatelor Piranha V, precizăm că acestea reprezintă o deformare a realităţii şi o formă de manipulare a unor aspecte uzuale ce ţin de cooperarea administrativă, de dialogul sistematic dintre Comisia Europeană şi statele membre UE privind aplicarea dreptului Uniunii.”
“Acest dialog nu urmăreşte să genereze situaţii litigioase, ci dimpotrivă, să le prevină, inclusiv prin clarificări, prin măsuri şi direcţii de acţiune agreate de administraţiile naţionale şi de instituţia UE.
Pentru a dialoga cu respectivele administraţii, Comisia Europeană utilizează instrumente specifice, unul dintre acestea fiind mecanismul EU Pilot. Respectivul instrument (care funcţionează ca o platformă electronică, având un caracter informal) a fost dezvoltat de instituţia UE încă din anul 2010, fiind destinat tuturor statelor membre UE”, mai transmite Ministerul român al Apărării, fără a numi publicaţia în cauză care a publicat ştirea falsă.
“Solicitarea de informaţii transmisă autorităţilor române de Direcţia Generală Industria Apărării şi Spaţiu a Comisiei Europene, prin intermediul platformei EU Pilot, nu are, aşadar, un caracter contencios şi nu reprezintă o procedură de infringement în etapa precontencioasă. În respectiva solicitare Comisia nu formulează concluzii sau acuze privind eventuale ilegalităţi”, mai explică reprezentanţii MApN.