Fake-news-ul, responsabil de moartea a mii de oameni. Ce s-a vehiculat despre COVID-19 prin intermediul ştirilor false

Ştirile false vehiculate la nivel mondial, în zeci de ţări, au fost responsabile de moartea a câteva mii de persoane, arată un studiu recent publicat în American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, dezinformarea în legătură cu COVID-19 a provocat mii de morţi şi a condus la situaţia în care mii de persoane au necesitat asistenţă medicală, relatează agenţia DPA.

Studiul aparţine unei echipe formate din oameni de ştiinţă din mai multe ţări, inclusiv din Australia, Japonia şi Thailanda. Aceştia au analizat date compilate în perioada decembrie 2019 – aprilie 2020.

Potrivit cercetării, circa 800 de persoane au murit după ce au consumat substanţe alcoolice foarte concentrate în încercarea de a-şi dezinfecta corpurile, în timp ce 5.900 de persoane au fost spitalizate după ce au consumat metanol, 60 dintre acestea pierzându-şi ulterior vederea.

Pe de altă parte, informaţiile eronate care au circulat în India printre utilizatorii de reţele sociale i-au determinat pe mulţi să consume urină de vacă sau bălegar pentru a se proteja de infecţia cu noul virus, în timp ce în Arabia Saudită consumul de urină de cămilă a fost promovat drept leac împotriva SARS-CoV-2.

Studiul, care a analizat date prelevate din 87 de ţări, în 25 de limbi, a mai constatat în plus că unele persoane din Asia şi angajaţi din sistemul sanitar au fost în repetate rânduri stigmatizaţi şi s-au confruntat cu abuzuri verbale şi fizice, scrie Agerpres.

Oamenii de ştiinţă au cerut guvernelor şi organizaţiilor internaţionale să monitorizeze mai bine dezinformarea în mediul online şi să coopereze cu companiile de social media pentru a difuza informaţii corecte.