Sistemul bancar va resimţi în semestrul al doilea o presiune mai mare din cauza creditelor neperformante, în contextul în care multe societăţi şi-au consumat rezervele, iar falimentele majore nu vor întârzia să apară, a declarat preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu, citat de Mediafax."Cred că la nivelul sistemului bancar va fi o presiune mai mare în semestrul al doilea în ceea ce priveşte creditele neperformante, din cauză că multe societăţi şi-au consumat rezer
Sistemul bancar va resimţi în semestrul al doilea o presiune mai mare din cauza creditelor neperformante, în contextul în care multe societăţi şi-au consumat rezervele, iar falimentele majore nu vor întârzia să apară, a declarat preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu, citat de Mediafax.
„Cred că la nivelul sistemului bancar va fi o presiune mai mare în semestrul al doilea în ceea ce priveşte creditele neperformante, din cauză că multe societăţi şi-au consumat rezervele şi deja încep să aibă probleme. De asemenea, dacă ne uităm în prima jumătate a anului nu au existat falimente majore, ceea ce înseamnă că pe măsură ce înaintăm în criză acestea trebuie să apară”, a afirmat Radu.
Farmaceuticele, produsele alimentare şi băuturile sunt cel mai puţin afectate
El anticipează că provizioanele pentru întreg sistemul bancar vor creşte în semestrul al doilea, chiar mai accelerat decât în prima jumătate din 2009.
Totodată, Radu a precizat că UniCredit Ţiriac Bank nu are nevoie de majorări suplimentare de capital, chiar şi în scenariul cel mai nefavorabil luat în calcul de FMI şi Banca Mondială pentru testele de stress.
Oficialul UniCredit Ţiriac Bank a arătat că sectoarele care sunt mai puţin afectate de criza actuală sunt cel farmaceutic, cel alimentar în general şi segmentul de băuturi.
„În mod clar văd revenirea creşterii economice legată de exporturi şi cred că acesta va fi declanşatorul reluării evoluţiei economice pe un trend pozitiv, în contextul în care statele din UE vor ieşi din criză înaintea României”, consideră preşedintele UniCredit Ţiriac Bank.
SURSA: Mediafax