Criza facturilor la energie și gaze face ravagii în România. Pe lângă consumatorii de rând care nu mai fac față valulu fără precedent de prețuri, o mare parte din companii sunt și ele afectate și riscă să intre în faliment.
Situație fără precedent în România. Criza energiei face ravagii, iar zeci de mii de oameni riscă să rămână pe drumuri. Potrivit Antena 3, la momentul actual mii de afaceri sunt la un pas de faliment.
Criza din domeniul energiei riscă să ducă mii de afaceri în faliment
Singura soluție pentru salvarea acestora este ca Guvernul să găsească soluții concrete pentru a pune capăt crizei energiei. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, zeci de mii de angajați ar putea intra în șomaj.
Un semnal de alarmă în acest sens a venit de la Consiliul Naţional al IMM-urilor, care anunță un set de propuneri care va merge la Guvern, în contextul în care sunt firme care din cauza costului foarte mare la energie electrică riscă să intre în faliment.
În ceea ce privește sumele care trebuie plătite, antreprenorii susțin că s-a ajuns la facturi chiar și de trei ori mai mari decât cele care veneau înainte, iar costurile cresc de la o lună la lună.
Totodată, aceștia susțin că deși există în momentul de față o plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze în vigoare, în acest moment, inclusiv acel preț plafonat este chiar de două sau trei ori mai mare decât aveau înainte negociat.
Cât de mult au crescut facturile
Un exemplu este situația de la un depozit de piese. Aici, factura la energie electrică a crescut de la 5.000 de lei la 20.000 de lei. De menționat este faptul că ministrul Energiei este încă așteptat să prezinte măsuri de sprijin noi pentru economie. În același timp, antreprenorii fac conferințe și încearcă să găsească ei măsurile cele mai bune astfel încât să i le poată prezenta ministrului.
Amintim faptul că Florin Cîțu a vorbit și el despre această criză și despre efectele ei. Liderul PNL a declarat marți că singura soluție pe termen lung o reprezintă investițiile, iar orice altă decizie care ar fi luată ar fi doar pe termen scurt.
„Vă spun doar atât. Toate aceste intervenții nu rezolvă problemele prețurilor. Ascund, nu dispar, apar în altă parte. Singura soluție pe termen lung este investiția, extinderea pieței. Aici este nevoie de un acord. Îi invit și pe cei de la USR, să discutăm să ne asigurăm că în fiecare an investim un procent din PIB în energie.
Dacă nu, vom face tot felul de chestii pe termen scurt și îi amăgim pe oameni. Acestea nu sunt soluții pe termen lung”, a adăugat el.