"Băncile din Grecia ar fi naţionalizate, dacă se va produce o cădere controlată a elenilor (…) Trebuie să avem, ca toate celelalte ţări, un plan B, dacă se declară default-ul Greciei. Cinci bănci din România ar ajunge sub controlul unui stat elen care este pe perfuzie. Atunci care ar fi conduita statului român?", a explicat Dăianu, la conferința Coface Country Risk 2011.
Cele cinci bănci grecești pe piața din România sunt: EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Românească, Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank (deținută în proporție de 90% de Credit Agricole) şi ATEbank.
Dintre acestea, EFG Eurobank şi Alpha Bank au anunţat la finele lunii august că vor fuziona.
Potrivit lui Dăianu, prezența băncilor grecești în România reprezintă o culnerabilitate a țării noastre în perioada următoare.
"Austria are expunere foarte mare pe Europa de Răsărit. Şi spune că asta a vulnerabilizat-o. Atunci şi România poate să spună că prezenţa băncilor greceşti aici a vulnerabilizat-o", a continuat Dăianu.
Fostul ministru de Finanțe este un promotor al ideii că România ar trebui să obțină permisiunea Comisiei Europene pentru a-și proteja sectorul bancar folosind fonduri europene.
Analistul economic consideră că există în cancelariile lumii scenarii și pentru o eventuală excludere a Greciei din zona euro, chiar dacă liderii europeni neagă o astfel de variantă.