Falimentul companiei americane General Motors (GM) ar putea lăsa pe drumuri mii de muncitori, însă ar da de lucru unei armate de avocaţi.

Analiştii de la „New York Times” sunt de părere că nu există suficienţi avocaţi în Statele Unite ale Americii pentru a se ocupa de un eventual faliment al companiei General Motors), în contextul în care foarte mulţi avocaţi sunt ocupaţi deja cu falimentul Chrysler.

De la începutul crizei şi până acum au avut loc două falimente „notabile” în SUA: Lehman Brothers şi Chrysler, însă experţii consideră că cel de la General Motors va avea consecinţe mult mai grele pentru economia americană. Chiar şi numai dacă luăm în calcul numărul impresionant de angajaţi care ar rămâne şomeri în urma închiderii companiei americane.

Ca o ironie, publicaţia americană „New York Times” arată că falimentul GM va genera o foarte mare activitate economică: spaţii de birouri şi camere de hotel închiriate în Detroit şi multă activitate pentru restaurantele din zonă, întrucât dosarul de faliment ar putea fi rezolvat la nivel local.

55 de milioane de dolari în 3 luni

Pentru casele de avocatură, marile falimente sunt adevărate comori. Weil, Gotshal & Manges, o casă de avocatură din New York care se ocupă de Lehman, a luat nu mai puţin de 55 de milioane de dolari în doar 3 luni, iar în cazul în care GM va da faliment va avea şi aici o echipă de avocaţi.

Mai mult, Trezoreria, cei de la  United Automobile Workers (UAW), dealerii, furnizorii, băncile cu care GM a avut legături, cu toţii vor avea fiecare reprezentanţi juridici.

„E nevoie de generaţii întregi pentru falimentul GM”

General Motors a fost de faliment şi în 1992 şi 2005, însă plasarea sub protecţia legii falimentului a fost evitată atunci. Unul dintre motive: pur şi simplu reorganizarea prin faliment este foarte complicată, iar costurile sunt uriaşe.

Mai în glumă, mai în serios, Stephen Yokich, preşedintele UAW, spunea în 1995 că pentru un eventual faliment al GM ar fi nevoie de generaţii întregi de oameni.

SURSA: „New York Times”