‘Lumea nu este făcută din bucăţele identice, iar pentru un investitor care are mentalitatea pe termen lung şi, evident, are capacitatea să investească, falimentul Greciei ar constitui o oportunitate şi sunt oportunităţi care nu mai apar în nişte zeci de ani pentru că, odată ce se potolesc apele, odată ce se trece de perioada asta de tranziţie lungă, de schimbare de paradigmă la nivel global, randamentele, chiar şi pentru activele cu risc, chiar şi pentru acţiuni, nu vor mai fi neapărat la fel de spectaculoase’, a spus Ovidiu Dumitrescu.
Acesta a dat exemplul crizei din anii ’30 din SUA.
‘Statele Unite de abia începeau să se afirme în momentul acela ca forţă dominantă a lumii. Şi, totuşi, a trecut printr-o criză groaznică, teribilă – Marea Depresiune. Va rămâne, probabil, mereu în istorie. Atunci însă, cine a avut şi posibilitatea şi curajul să cumpere, a făcut o investiţie care a fost bună pentru următoarea jumătate de secol pentru copii şi chiar pentru nepoţii lor. Însă, într-adevăr, trebuia să ai şi posibilitatea şi curajul să cumperi atunci când toate se prăbuşeau – sau păreau că se prăbuşesc – în jur’, a explicat el.
Specialistul Tradeville a subliniat, totuşi, că un eventual faliment al Greciei ar afecta toate activele cu risc din lume, toate acţiunile.
‘Opinia mea este că o parte a riscului există în prima de risc din piaţă, însă, atunci când şi dacă s-ar întâmpla un faliment al Greciei, ar avea un rol negativ pentru toate activele cu risc, nu numai pentru acţiunile din România, ci în general, probabil pentru toate activele cu risc din lume, pentru toate acţiunile’, a precizat acesta.
Potrivit acestuia, o ieşire a Greciei din zona euro este luată în calcul şi de Banca Centrală Europeană (BCE). Un ‘exit’ al Greciei ar pune probleme atât direct, prin insolvenţă, cât şi indirect, prin discreditarea monedei europene ca monedă de rezervă.
”Grecia se află într-o situaţie dificilă deoarece, deşi investitorii au ales reducerea datoriilor cu 70%, datoria publică a ţării este la nivelul de 160% din PIB’, a precizat acesta.
În plus, Dumitrescu a adăugat că au început să apară teorii conform cărora problemele actuale din zona euro reprezintă doar începutul unei ample crize globale de solvabilitate şi lichiditate, criză ce se va extinde pe mai multe continente. Totodată, el a subliniat că toate ţările emergente se confruntă cu probleme.
SURSA: Agerpres