Falimentul Greciei, pe buzele a tot mai mulţi analişti

Datele publicate ieri de Eurostat, care au arătat că Grecia are un deficit mai mare decât se estimase iniţial, au inflamat din nou pieţele externe, cotaţia euro a avut de suferit, iar vocile analiştilor încep tot mai mult să prezică un default de ţară iminent. Peste toate acestea, aproape imediat după publicarea datelor Eurostat, agenţia de rating financiar Moody's a retrogradat ratingul Greciei şi l-a pus-o sub supraveghere.   Moody’s a revizuit în scădere, joi, r

Datele publicate ieri de Eurostat, care au arătat că Grecia are un deficit mai mare decât se estimase iniţial, au inflamat din nou pieţele externe, cotaţia euro a avut de suferit, iar vocile analiştilor încep tot mai mult să prezică un default de ţară iminent.

Peste toate acestea, aproape imediat după publicarea datelor Eurostat, agenţia de rating financiar Moody’s a retrogradat ratingul Greciei şi l-a pus-o sub supraveghere.  

Moody’s a revizuit în scădere, joi, ratingul Greciei, cu o treaptă, de la nivelul „A2” la „A3”, şi l-a plasat sub supraveghere în vederea unei posibile retrogradări, ca urmare a riscului semnificativ de stabilizare a datoriilor la un nivel mai ridicat decât cel anticipat.

Presa internaţională începe să ia în serios în calcul un eventual faliment al Greciei, în ciuda sprijinului extern pe care guvernul de la Atena l-a smuls cu greu de la liderii europeni.

Asemenea Lehman Brothers

„Timpul este scurt: Grecia trebuie să plătească datorii de 8,5 miliarde de euro până  pe 19 mai, bani pe care nu-i are”, scriu jurnaliştii de la Wall Street Journal.

De asemenea, analiştii de la breakingviews.com, un portal care ţine de Reuters, spun că un faliment al Greciei ar fi la nivel statal ce a fost Lehman Brothers pentru bănci.

Un sondaj efectuat de Reuters, la care au participat 50 de economişti, arată că este o probabilitate de 80% ca Grecia să ceară ajutor financiar în următoarele două luni şi de 25% ca statul elen să intre în incapacitate de plată în următorii cinci ani, din cauza datoriilor.

În ceea ce priveşte ratingul financiar acordat de Moody’s lucrurile sunt relativ clare: „Este improbabil ca ratingul să rămână la nivelul A3, cu excepţia cazului în care guvernul elen va reuşi să restabilească încrederea pieţelor şi să contracareze creşterea dobânzilor şi ritmul lent de dezvoltare, care îi pot submina capacitatea de reducere a datoriilor”, a arătat  Sarah Carlson, vicepreşedinte şi analist la Moody’s.

Euro a avut de suferit

Euro a coborât, joi, aproape de cel mai redus nivel din ultimul an faţă de dolar, după ce Moody’s a retrogradat ratingul Greciei.

La jumătatea tranzacţiilor de joi de la New York, euro a fost cotat la 1,3260 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins după luna mai 2009, ulterior fiind tranzacţionat în scădere cu 0,7%, la 1,3294 dolari pe unitate.

Îngrijorarea privind falimentul Greciei a devenit mai evidentă la începutul lunii februarie, când a început să se pună tot mai mult problema unui ajutor extern.

Cunoscutul economist Nouriel Roubini a declarat, în cadrul Forumului Economic de la Davos din ianuarie, că „Grecia este, fără îndoială, în faliment”.

Există cineva care doreşte falimentul Greciei?

Grecia este victima unui puternic atac speculativ pe pieţele financiare, care ameninţă stabilitatea zonei euro, scria publicaţia franceză Liberation în urmă cu ceva timp

Jucătorii de pe pieţele financiare par a fi decişi să atace veriga slabă a zonei euro, forţând Grecia să plătească dobânzi tot mai ridicate pentru datorii, cu scopul de a determina intrarea statului în incapacitate de plată.

Ieri, în urma anunţului Eurostat, dobânzile pentru obligaţiunile greceşti au crescut din nou la 8,3%. Ca să se împrumute, Grecia trebuie să plătească aproape de 3 ori mai scump decât Germania, de exemplu, a cărei dobândă pentru obligaţiuni la 10 ani este de doar 3%.