Volumul total al tranzacţiilor imobiliare din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) a scăzut cu 44% în primul trimestru al anului, comparativ cu trimestrul patru din 2008, în mare parte din cauza efectelor ulterioare colapsului bancii Lehman din toamna trecută

Astfel, potrivit raportului Global MarketView lansat de CB Richard Ellis research, tranzacţiile din EMEA în primele trei luni ale anului 2009 au ajuns la 11,5 miliarde de euro.

De asemenea, valorile de capital au continuat să scadă de-a lungul trimestrului, în vreme ce yield-urile au crescut în cele mai multe dintre oraşele europene.

La nivel global, declinurile din PIB în primul trimestru din 2009 au fost şi cele mai severe din istorie pentru marea majoritate a ţărilor şi cele mai multe dintre economiile principale au înregistrat o creştere negativă semnificativă de la sfârşitul anului 2008.

Piaţa imobiliară rămâne slăbită

Potrivit raportului CBRE, valorile activelor continuă să scadă  şi, deşi economia pare să sa stabilizeze  într-o oarecare măsură, piaţa imobiliară rămâne slabită, din cauza tendinţelor economice generale. Se aşteaptă, de asemenea, ca restul anului să fie unul extrem de dificil din acest punct de vedere.   

SURSA: CBRE