13 ianuarie 2018 părea ca orice altă sâmbătă în Hawaii, înainte de a lua o întorsătură dramatică. La 8:07 AM, agenția de gestionare a situațiilor de urgență din Hawaii a transmis un mesaj oficial pe telefoanele mobile la peste un milion de oameni: „Amenințare cu rachete balistice înspre Hawaii. Căutați adăpost imediat. Acesta nu este un exercițiu”.
După cum s-a dovedit, a fost o alarmă falsă, cauzată de o eroare umană. Dar locuitorii nu au avut cum să știe asta timp de 38 de minute lungi și apăsătoare. Având în vedere tensiunile geopolitice dintre Coreea de Nord și SUA din acel moment, amenințarea părea plauzibilă, scrie NationalInterest.
Este de altfel știut că Hawaii se află într-o poziţie vulnerabilă, în special în eventualitatea unui atac dinspre Coreea de Nord.
„Pentru mine și sute de mii de alții ca noi, care am trecut prin asta și am luat-o în serios, a fost o experiență aproape de moarte. În timp ce eu o sunam pe fiica mea să-i spun că o iubesc și să-mi iau rămas bun, sute de mii de alți oameni făceau același lucru.”
Sunt cuvintele Cynthiei Lazaroff, un documentarist care se afla pe Insula Kauai în ziua alarmei false. Cynthia a discutat despre experiența ei îngrozitoare pe podcastul Plowshares Fund Press the Button.
Cu un an înainte de incident, Cynthia a intervievat numeroși experți din SUA și Rusia cu privire la pericolele nucleare. Inclusiv pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov și pe fostul secretar al Apărării, William Perry.
Dar ce poate învăța o persoană dintr-o experiență atât de îngrozitoare? Alarma a făcut-o să aprofundeze mai bine sensul vieții, dar i-a arătat și riscurile războiului nuclear.
„Acest pericol nu va dispărea. Riscul unui fel de război nuclear accidental, din cauza unei alarme false, a unei gafe sau a unui calcul greșit în momentul de foc al conflictului. Acest lucru nu va dispărea până nu vom elimina armele nucleare”.
Alerta din Hawaii arată și necesitatea de a aborda riscul unui război nuclear accidental din cauza unei alarme false. În istorie există mai multe astfel de incidente. În 1979 și 1980 radarele Comandamentului de Apărare Aerospațială din America de Nord indicau în mod fals imagini ale unui atac sovietic major.
În 1983, sovieticii au primit avertismente false de la sistemele lor că mai multe rachete balistice intercontinentale au fost lansate din SUA. Din fericire, aceste incidente nu au dus la o criză nucleară. Alerta hawaiană se adaugă pe lista unor astfel de incidente.
Potrivit Cynthiei, alerta falsă ar trebui să fie un apel la trezire. Ea lansat chiar un manual care include pași concreți pentru a reduce imediat riscul unei catastrofe nucleare. S-a implicat și într-un proiect internațional care încurajează o nouă generație de femei lideri pentru a transforma moștenirea nucleară. Și a conștientiza riscul unui război nuclear.