Ai copii şi venituri sub 1.000 de lei lunar? Ia-ţi adio de la credite! Abia peste acest venit noile norme „relaxate“ de creditare permit băncilor să te ia în considerare pentru un împrumut.

Peste 75% din populaţia României are salariul sub 500 de euro. Noile reguli BNR nu mai permit persoanelor cu acest venit să acceseze decât credite de consum sau carduri de credit la valoarea salariului. „Relaxarea“ normelor de creditare reuşeşte să îngreuneze de fapt accesul la împrumuturi, în special pentru familiile cu copii. Dacă acestea au venituri mai mici de 800 de lei lunar, nu mai pot accesa decât cel mult la carduri de credit.

Ca efect al noilor norme, pentru a putea lua un credit ipotecar mai consistent, o familie cu un copil are nevoie de venituri peste 2.700 de lei. Activitatea de creditare se va concentra astfel tot în marile oraşe, agricultorii rămânând o categorie neinteresantă pentru bănci.
Ce vor face bancherii, totuşi? Îşi vor construi produsele în funcţie de categoria de clienţi vizată: cu venituri medii sau mari. De asemenea, importanţa creditului de consum, mult mai strict reglementat, va scădea, iar băncile se vor reorienta către cardurile de credit, produse mai flexibile, dar şi mult mai scumpe, datorită riscului ataşat.

O altă găselniţă a băncilor va fi, probabil, creditul revolving. Neexistând o rată fixă de rambursat, băncile pot jongla aici cu veniturile şi coşul minim de subzistenţă care trebuie scăzut din venitul net atunci când se calculează gradul maxim de îndatorare. Creditele revolving nu sunt însă garantate, au un profil de risc mai ridicat, deci sunt şi mai scumpe decât împrumuturile tradiţionale. Astfel, după ce BNR a scăzut gradul de îndatorare, băncile vor scumpi creditele.