Colecţiile înnoite şi organizarea de evenimente sunt arme­le cu care castelele autohtone reuşesc să se menţină pe lista obiec­ti­velor turistice de interes şi să-şi asigure un număr constant de vizi­tatori.

La un an după ce Castelul Bran a trecut în administrare privată şi multe dintre colecţiile ce puteau fi vizionate de turişti au fost mutate, numărul de vizitatori continuă să crească. Anul trecut, circa 500.000 de persoane i-au trecut pragul, faţă de 480.000 în anul precedent. Proporţia turiştilor străini în totalul vizitatorilor este de circa 38%. De la 1 iunie 2009, castelul a intrat în proprietatea şi administrarea lui Dominic Habsburg şi a surorilor lui. Acţionariatul Companiei de Administrare a Domeniului Bran este  alcătuit din membrii familiei moştenitoare (50%), cealaltă jumătate fiind deţinută de firma de avocatură Herzfeld & Rubin din SUA şi de trei avocaţi din biroul deschis de societate la Bucureşti, birou care reprezintă interesele moştenitorilor. Ce este diferit la Bran odată cu venirea noului administrator? „S-a schimbat politica de abordare a turistului, dar şi parte a angajaţilor”, spune Alex Prişcu, directorul Castelului Bran. Şi, cu încasări de 1,15 milioane de euro anul trecut (de la 1 iunie la 31 decembrie), castelul este deja o afacere profitabilă. Iar prezenţa noului proprietar abia începe să se facă simţită, fiind iniţiate mai multe investiţii şi proiecte. Interiorul a fost mobilat cu piese de mobilier din colecţia familiei moştenitoare, dar au fost achiziţionate şi piese noi. S-a investit şi în lucrări de reparaţii şi întreţinere, precum modernizarea acoperişului şi a instalaţiei electrice, s-a instalat un sistem de securitate nou şi s-a început reconstrucţia casei administrative, termenul de finalizare pentru aceasta fiind septembrie 2010. Dintre evenimentele organizate până acum se remarcă Halloween, când castelul a putut fi vizitat până la ora 3 dimineaţa, atrăgând 1.000 de turişti. Tariful de vizitare este de la cinci lei pentru elevi la 20 de lei pentru adulţi.

Cei mai fideli vizitatori

Deşi nu este uşor să ţii pasul cu un imobil istoric ce are un administrator privat, castele precum Peleş sau Corvinilor reuşesc şl ele să impresioneze. În urmă cu un an, la Peleş a fost modificată colecţia de bază, punându-se accent pe redarea atmosferei din timpul lui Carol I, scopul înnoirii fiind atragerea acelor turişti care au mai vizitat castelul.

213-52427-30_castelulpeles_21_libertatea.jpgLa Peleş, numărul vizitatorilor s-a menţinut relativ constant, la circa 300.000 pe an. Anul acesta, numărul turiştilor străini este comparabil cu cel înregistrat anul trecut, reprezentând circa 25% din total. În schimb, dintre vizitatorii români, numărul adulţilor ce trec pragul castelului a scăzut drastic, cu până la 40%. În schimb, aceasta este perioada în care se organizează multe excursii şcolare. În plus, în vacanţe, copiii au acces gratuit. Parterul poate fi vizitat de adulţi pentru 20 de lei, în vreme ce elevii plătesc cinci lei. De un an şi jumătate, se poate vizita şi primul etaj, preţul biletului fiind mai ridicat (50 de lei).

213-52426-30_castelulcorvinilor_21_agerpres.jpgŞi la Castelul Corvinilor numărul vizitatorilor s-a menţinut relativ constant, la circa 260 pe zi (mai puţin de 100.000 de vizitatori în 2009). Turiştii străini reprezintă 40% din total, copiii fiind cei care, mai ales în această perioadă, ridică mult media vizitatorilor. Asta în condiţiile în care lunile de iarnă sunt slabe la acest capitol. Castelul este inclus în Programul Naţional de Restaurare, din 2008 fiind alocat anual circa un milion de euro în acest scop. Cum însă a ars de cinci ori, colecţiile ce pot fi vizionate au avut de suferit. Turiştii pot vedea însă colecţii de arheologie, etnografie, artã decorativã şi carte veche.

O provocare o reprezintă şi legea achiziţiilor publice, care „de anul trecut, interzice achiziţia de mobilier, fără să facă o diferenţiere între birotică şi mobilier vechi“, spune Nicolae Cerişor, directorul muzeului. Taxa de vizitare este de opt lei pentru adulţi, respectiv patru lei pentru copii.

PELEŞ Aflat în proprietatea Regelui Mihai, castelul este închiriat statului român pentru încă trei ani

CASTELUL CORVINILOR beneficiază de investiţii anuale pentru restaurare de circa un milion de euro