IRASIG va ataca piaţa de profil prin deschiderea a zeci de sucursale atât în România, cât şi în Italia, unde va intra prin intermediul unui parteneriat cu unul sau doi asigurători locali.
Ca efect al aderării la UE, instituţiile financiare din România îşi pot desfăşura activitatea în orice altă ţară din comunitatea europeană, fără a mai trebui să se autorizeze la instituţia de supraveghere din ţara respectivă. Este suficientă o simplă notificare. Pentru familia Păunescu, această deschidere a reprezentat momentul oportun pentru relansarea firmei IRASIG – Institutul Român pentru Asigurări. Înfiinţată în 1996, societatea a avut o activitate vizibilă până în anul 2000, după care a rămas în stand-by, fără planuri de extindere ori strategii de dezvoltare.
Marea surpriză a venit la începutul acestui an, când la conducerea societăţii a fost adus un veteran al asigurărilor: Guglielmo Frinzi, fost preşedinte Generali şi Astra Asigurări şi actual preşedinte al Camerei de Comerţ Italiene pentru România. „Trebuia să găsim o soluţie pentru a deveni o companie activă pe piaţă şi am realizat că oamenii trebuie să fie obiectivul nostru principal, dacă vrem să ducem compania la nivelul următor de competitivitate“, explică Bobby Păunescu pentru Capital.
Frinzi a întocmit deja business planul de dezvoltare al companiei şi afirmă că, în 2008, va deschide zece sucursale IRASIG în România. Prima dintre ele, cea din Constanţa, este gata de inaugurare. „O primă etapă a strategiei, majorarea capitalului social al companiei de la opt milioane de lei la 12 milioane de lei, a fost deja realizată. În acest fel, îndeplinim şi cerinţele pentru a practica şi poliţe de tip RCA“, spune Frinzi. Noul director general are ambiţia de a propulsa IRASIG între primii 20 de jucători în maximum trei ani, iar din al doilea an să aducă societatea pe profit. Potrivit lui Bobby Păunescu, investiţiile programate pentru 2008 se vor ridica la circa 1,5 milioane de euro.
Marea miză: parteneriatul cu asigurători italieni
Partea cea mai interesantă ţine însă de intenţia familiei Păunescu de a dezvolta afaceri în Italia, unde există planuri pentru deschiderea a 30 de sucursale. „Suntem în discuţii cu două societăţi de asigurare străine pentru a realiza un joint-venture, care va fi finalizat la jumătatea acestui an“, dezvăluie Bobby Păunescu. El subliniază, însă, că nu va vinde pachetul majoritar de acţiuni de la IRASIG, dar că îşi doreşte să atragă în acest parteneriat fie o firmă mare din Italia, fie una de dimensiuni mai mici, care să vină cu un volum de business consistent.
Boby Păunescu nu exclude nici varianta de a încheia un parteneriat cu ambele societăţi cu care se poartă negocieri, dar spune că tranzacţia depinde foarte mult şi de hotărârile pe care le vor lua partenerii. Dar ce tip de clienţi vizează asigurătorul român? Guglielmo Frinzi spune că o parte dintre ei vor fi reprezentaţi de muncitorii români din Italia, motiv pentru care poliţele de asigurare vor fi editate atât în limba italiană, cât şi în română.
Sediul central al IRASIG va fi menţinut la Bucureşti, iar compania se va supune doar legilor româneşti şi cerinţelor de supraveghere şi de capital autohtone, mai lejere decât cele din Italia. În schimb, preţurile poliţelor de asigurări vândute în Peninsulă vor fi la nivelul celor din Italia. Reprezentanţii companiei sunt încrezători în faptul că un astfel de parteneriat va aduce IRASIG pe profit, ba, mai mult, va oferi surse mulţumitoare de câştig şi pentru asigurătorii italieni.
Între timp, în România, Bobby Păunescu pregăteşte lansarea Completion Bond, o poliţă de asigurare a producţiei de filme. Mai exact, dacă actorul principal, regizorul sau chiar pelicula filmului suferă un accident, poliţa de asigurări garantează că filmul va fi dus la bun sfârşit, iar societatea de asigurări va plăti costurile suplimentare survenite în urma acestor incidente.
«100 de firme străine cer să vândă în România, noi de ce să nu profităm de libera circulaţie în UE?»
Guglielmo Frinzi, director general IRASIG
IRASIG in cifre
• Societatea a obţinut, în 2007, venituri de 420.000 euro din primele subscrise din asigurările generale, ceea ce reprezintă, faţă de anul precedent, o creştere nominală, în euro, de 92,8%
• Valoarea daunelor plătite s-a cifrat la aproximativ 66.000 lei, reprezentând, în cea mai mare parte, indemnizaţii plătite pentru poliţe de incendiu şi calamităţi naturale
• Principalii reasigurători ai IRASIG sunt Munich RE şi Swiss Re
• Acţionarii IRASIG sunt persoane juridice aparţinând familiei Păunescu şi o societate de investiţii din Elveţia, acţionară la mai multe bănci, Finmacht SA.
Capital – Editia nr.12, data 26 martie 2008